Începe minivacanţa de 1 Mai

27 Apr 2018
Începe minivacanţa de 1 Mai

Salariaţii din sectorul public şi elevii vor avea o minivacanţă de patru zile, ziua de luni, 30 aprilie, fiind declarată zi liberă de Guvern, pentru a se face „punte” cu data de 1 mai.

Peste jumătate dintre români vor sta acasă în minivacanţa de 1 mai, 20% se pregătesc de o ieşire la pădure, iar 15% merg la munte, în timp ce litoralul românesc şi city break-urile completează clasamentul, fiecare însumând 6% dintre opţiuni, conform datelor unui sondaj realizat de Provident Financial România, remis agerpres.ro

Dintre cei care optează să petreacă minivacanţa departe de casă, o treime vor urca la volanul maşinii personale, unul din zece români va fi pasager în maşinile prietenilor, 5% optează pentru tren şi doar 2% călătoresc cu avionul, conform unui sondaj realizat de Provident Financial România.

Mulţi români au decis să îşi petreacă zilele libere, conform tradiţiei, pe litoral. Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a fost în staţiunile preferate de români – Vama Veche, Constanţa, Mamaia şi Năvodari – pentru a verifica dacă plajele sunt pregătite să ofere condiţii optime pentru odihnă şi recreere, relatează Radio România Actualităţi (RRA).

Au fost descoperite mici nereguli, precum lipsa coşurilor de gunoi în unele locuri sau denivelări de nisip rezultate în urma furtunilor.

Operatorii au fost avertizaţi că dacă nu vor remedia aceste nereguli până astăzi, riscă amenzi usturătoare.

Cum grătarul nu lipseşte din lista obiceiurilor de 1 mai, nici micii nu lipsesc din meniu, astfel că peste jumătate dintre români vor pune mititei pe grătar şi în acest an. 45% vor completa cu carne de pui, iar 39% vor pune pe grătar şi ceafă de porc. O treime dintre respondenţi spun că din meniu nu va lipsi nici garnitura, respectiv legumele. O treime din români aleg, cu toate acestea, să nu facă grătar şi doar 4% au în meniu carne de berbec.

Înainte să aibă ce pune pe grătar, românii trebuie să meargă şi la cumpărături. 8 din 10 români îşi vor cumpăra cele necesare din supermarket, în timp ce puţin peste un sfert din respondenţi vor alege pieţele din cartier. Producătorii independenţi urcă pe a treia poziţie în topul preferinţelor pentru aprovizionare, cu 13%, la distanţă considerabilă faţă de chioşcurile de la parterul blocurilor sau livrările la domiciliu.

Pe litoral, în minivacanţă, se va afla şi ministrul de Interne Carmen Dan, care a dat asigurări că agenţii de ordine sunt pregătiţi să asigure liniştea şi ordinea publică, fluidizarea traficului rutier, să prevină accidentele de circulaţie şi să intervină rapid în situaţii de urgenţă.

Zonele preferate pentru picnic vor fi şi ele controlate, zilele acestea, de comisarii de mediu, potrivit relatărilor RRA.

O veste bună vine şi din partea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – s-au încheiat reparaţiile de pe Autostrada Soarelui. Acestea au durat aproape o lună şi au costat peste 200 de mii de lei.

Începând de vineri, trenurile către cele mai solicitate destinaţii, în special spre litoral şi Valea Prahovei, vor avea mai multe vagoane.

Jumătate dintre români alocă 150 de lei petrecerilor de 1 mai, un sfert vor cheltui până la 300 de lei, 12% se vor apropia de 500 de lei, 5% până la 700 de lei şi 6% vor depăşi şi acest prag. De altfel, peste jumătate dintre români afirmă că au acelaşi buget pentru 1 mai ca şi anul trecut, iar un sfert chiar vor reduce din cheltuieli, potrivit sondajului citat de AGERPRES.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră