Acum zece ani, a existat o adevărată isterie a aviarei. Ecranele televizoarelor au fost invadate atunci de imaginile unor indivizi echipați precum cosmonauţii, care stropeau maşini, trenuri și strângeau păsările de prin ogrăzile oamenilor.
"Afacerea Aviara” s-a desfășurat după aceeași rețetă: substanțe dezinfectante cumpărate, tot din străinătate, la un preț mic, ,,botezate” cu apă chioară, iar apoi ,,decontate” la prețuri de cel puțin zece ori mai mari, scrie romaniaeterna.ro. Iar pentru ca similitudinea să fie totală, Tonel Ursachi, afaceristul care a dat ,,tunul”, a murit și el. În august 2012, a făcut stop cardio-respirator în timpul unei excursii cu familia.
Criza aviarei din 2005-2006 a fost pentru Tonel Ursachi lovitura vieţii. Înainte să obţină contractul pentru livrarea de dezinfectanţi, Ursachi avea o tonetă de tablă în Iaşi, un singur angajat şi niciun utilaj de dezinfecţie. Fusese însă prieten bun şi coleg de facultate la Medicină Veterinară cu Victor Butean, directorul Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor şi care a fost desemnat, de altfel, şeful Comandamentului de Urgenţă împotriva gripei aviare.
Ursachi a obținut un profit de 6 milioane de euro de pe urma contractului cu Ministerul Transporturilor pentru dezinfecția tuturor căilor rutiere, a autovehiculelor şi a trenurilor.
DNA a deschis o anchetă în acest caz, iar după finalizarea dosarului în 2011, a pus sub acuzare 14 persoane. Prejudiciul calculat a fost de 5,8 milioane de euro. Din ancheta procurorilor a reieşit că substanţa cu care se făcea dezinsecţia era diluată până la un procent în care era inutilă, nu mai asigura forma de dezinsecţie necesară.
Dosarul ,,Aviara” se judecă și astăzi, la peste zece ani de la comiterea infracțiunilor. Una dintre căile legale de atac era programată astăzi la Curtea de Apel București. În iunie anul trecut, foştii directori ai DSV şi ASP în Ministerul Transporturilor, Victor Butean şi Sorina Hîncu, au fost condamnați la închisoare pentru mită şi spălare de bani în dosarul Aviara, decizia fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Tot atunci, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Aurel Băluț, fost directorul general al CNADR, ca urmare a decesului acestuia. Băluţ a semnat din partea CNADNR contractul cu firma lui Ursachi. De asemenea, magistraţii au dispus încetarea procesului penal împotriva lui Tonel Ursachi, administrator al SC LUMI SRL Iaşi, ca urmare a decesului.