Trebuie germanii să tremure de frig la iarnă? Rusia livrează tot mai puţin gaz, preţurile cresc. Ce se alege de solidaritatea cu Ucraina, dacă viaţa devine tot mai grea în Germania?
Niciodată în perioada postbelică guvernul german nu a trebuit să rezolve în acelaşi timp atâtea probleme ca acum. De mai bine de o jumătate de an coaliţia "semafor", numită astfel din pricina culorilor partidelor care o alcătuiesc (social-democrat, ecologist şi liberal), este în funcţie. A venit la putere cu promiosiunea că va conduce Germania spre un viitor neutru din punct de vedere climatic. Dar a intervenit invazia rusă în Ucraina şi aceasta are urmări foarte grave în Germania, în domeniile securitate, siguranţă energetică şi în economie.
Cu fiecare săptămână cu care războiul se prelungeşte, urmările economice pentru Germania devin tot mai vizibile. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei sprijină sancţiunile împotriva Rusiei. Dar în comparaţie cu faza de început a războiului, sprijinul se tot estompează. Mari diferenţe există aici între vestul şi estul Germaniei - în fosta RDG. Acolo majoritatea se pronunţă în continuare împotriva sancţiunilor.
În faţa unei crize economice severe care-şi arată colţii chiar şi în cadrul celor mai puternice economii din Europa, guvernele se luptă să găsească soluţii pentru ca cetăţenii lor să fie protejaţi de scăderea nivelului de trai, valul de scumpiri la produsele de bază cât şi de iarna extrem de dificilă care se anunţă.
Ţara care depinde cel mai mult de gazul rusesc şi încearcă să găsească alternative cât mai rapide mai ales în condiţiile în care Rusia a întrerupt furnizările prin Nord Stream 1 pe perioadă nedeterminată, anunţă lansarea celui mai amplu program de sprijin al cetăţenilor.
Guvernul german a convenit asupra celui de al treilea pachet de măsuri pentru populatie. Cele mai importante măsuri sunt:
- Pensionarii primesc o plată unică de 300 de euro la 1 decembrie. Studenții vor primi o plată unică de 200 de euro.
- Alocația pentru copii va fi majorată cu 18 euro pe lună pentru primul și al doilea copil începând cu 1 ianuarie 2023. În plus, valoarea maximă a suplimentului pentru copii va fi majorată din nou la 250 de euro pe lună.
- Alocația pentru locuință va fi reformată începând cu 1 ianuarie 2023. Acesta va include o componentă climatică permanentă și o componentă permanentă a costurilor de încălzire. În plus, beneficiarii de ajutoare pentru locuință vor primi o indemnizație unică pentru costurile de încălzire pentru perioada septembrie 2022 - decembrie 2022, în valoare de 415 euro pentru o gospodărie formată dintr-o singură persoană, 540 de euro pentru două persoane și 100 de euro în plus pentru fiecare persoană suplimentară.
- Introducerea venitului pentru fiecare cetățean. La începutul anului 2023, ratele standard pentru persoanele aflate în nevoie vor fi majorate la aproximativ 500 de euro.
- Pentru a preveni o creștere a impozitului din cauza inflației, reperele tarifare din baremul impozitului pe venit vor fi ajustate la 1 ianuarie 2023. Suma forfetară a angajatului pentru impozitul pe venit a fost majorată cu 200 de euro, ajungând la 1200 de euro.
- De asemenea, există mai multe precederi pentru navetiști: indemnizația de călătorie pentru navetiștii care fac naveta pe distanțe lungi (începând cu kilometrul 21) a fost majorată de la 35 la 38 de cenți pentru o perioadă limitată până în 2026.
- Prețul redus al energiei electrice pentru consumul de bază. În viitor, se va aplica un preț redus. Pentru un consum suplimentar peste această limită, prețul nu va fi plafonat.
- Până la sfârșitul lunii martie 2024, pentru consumul de gaz se aplică o rată redusă de impozitare de 7% în loc de rata normală de impozitare de 19%. Reducerea intră în vigoare la 1 octombrie.
- Din ianuarie 2023, taxa EEG va fi eliminată definitiv. Furnizorii de energie electrică trebuie să transfere eliminarea către clienți, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de ea.
- O noua variant[ a biletului redus de calatorie: La nivel național, va exista un bilet cu un preț cuprins între 49 și 69 de euro pe lună. Noul bilet urmeaza să fie valabil de la începutul anului 2023. Guvernul federal oferă 1,5 miliarde de euro pentru acest lucru.
- Vor fi prelungite (pentru încă un an) așa-numita compensație de vârf pentru impozitele pe electricitate și energie, reglementările speciale pentru indemnizațiile pentru munca de scurtă durată și reducerea la 7% a impozitului pe cifra de afaceri pentru alimentele din industria de catering.