Florin Cosmoiu, șeful Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, a anunțat vineri că România reprezintă o țintă a atacurilor cibernetice care sunt sponsorizate statal. Hackerii doresc să fure informații strategice și țintesc infrastructura critică deoarece România este parte a NATO și a Uniunii Europene.
Dincolo de această declarație, el a precizat că, recent, ”grupuri criminale au țintit sistemele financiar-bancare din România și că o altă amenințare e reprezentată de atacurile cibernetice din partea extremiștilor”.
Sâmbătă, 10 septembrie, ING Bank s-a confruntat cu o defecțiune mai puțin obișnuită la sistemul informatic, cel puțin din spusele oficialilor băncii. În piață însă au existat încă de la început zvonuri privind un atac informatic de proporții.
Afirmația privind recentul atac informatic, neexemplificată de informații clare, nu face decât să întărească aceste speculații.
”În acest domeniu pericolele cu care ne confruntăm în fiecare zi sunt din multe părți. Sunt atacuri sponsorizate de state care țintesc, să zicem, instituții strategice ale unei țări, infrastructuri critice. Aceste atacuri au loc în fiecare țară, și în România. Suntem o țintă a atacurilor sponsorizate statal pentru că noi suntem membri NATO, UE și unele state care sunt angajate în astfel de atacuri ne țintesc și pe noi. Ei vor să fure informații strategice din România și, de asemenea, țintesc infrastructurile noastre critice”, a declarat Florin Cosmoiu, în cadrul unei conferințe organizate de NATO și Institutul Aspen.
Oficialul din cadrul SRI a dat exemplul Ucrainei care a avut alimentarea cu energie tăiată într-o regiune în urma unui astfel de atac cibernetic.
”Atacurile criminale au loc în fiecare zi în România. Recent, anul acesta și anul trecut grupuri criminale au țintit și sisteme financiar-bancare din România. De asemenea, ne confruntăm în fiecare zi atacurilor cibernetice din partea extremiștilor. Aceste atacuri nu sunt foarte sofisticate, capacitățile lor sunt destul de reduse, dar trebuie să menționăm acest fenomen pentru că ei încearcă să-și crească aceste capacități. România are mai multe programe pentru a-și crește capacitatea tehnică”, a aratat șeful Centrului Cyberint.