Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au motivat solicitarea de înlocuire a măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiţă având în vedere că fostul deputat nu a respectat obligaţia de a fi prezent ori de câte ori i s-a solicitat de către organul judiciar, dar şi suspiciunea rezonabilă că acesta ar fi părăsit teritoriul ţării. Un alt aspect invocat de procurori a fost reprezentat de anturajul fostului parlamentar.
Ce spune avocatul lui Ghiţă
Pe de altă parte, avocatul lui Sebastian Ghiţă a precizat că în contestaţia procurorilor nu se regăseşte cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, aceasta fiind formulată doar oral, aşa că apărătorul a cerut instanţei să o respingă drept inadmisibilă şi nefondată. Totodată, avocatul a susţinut că Sebastian Ghiţă a fost citat în dosarul "Ponta-Blair", însă în respectiva cauză fostul deputat nu are nicio măsură preventivă. Apărătorul a mai argumentat că fostul parlamentar ar fi avut abia miercuri obligaţia de a se prezenta la poliţie, invocând de asemenea faptul că nu se poate dovedi că a avut la cunoştinţă despre derularea procesului de marţi, potrivit mediafax.ro.
Pe 16 decembrie, ÎCCJ a admis solicitarea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării "fără încuviinţarea organului competent", în dosarul în care este judecat alături de foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Aurelian Mihăilă şi Liviu Tudose, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Constantin Isps, şi Viorel Dosarul, fost şef al Poliţiei Judeţene Prahova. Un procuror DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă, după ce acesta a încălcat obligaţiile controlului judiciar şi există informaţii că a părăsit România.
Reprezentantul DNA a solicitat magistraţilor înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din poliţie şi parchete.
"Având în vedere elementele de noutate referitoare la faptul că Sebastian Ghiţă nu a respectat obligaţiile controlului judiciar, respectiv să fie prezent ori de câte ori i se cere de către organul judiciar, dar şi suspiciunea rezonabilă că inculpatul a părăsit ţara, vă rog să dispuneţi înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Sebastian Ghiţă a dat dovadă de rea credinţă şi a sfidat organele judiciare. Inculpatul a fost citat de organele judiciare pentru a se prezenta în dosarul cunoscut ca Ponta-Blair şi nu s-a prezentat", a spus procurorul. El a mai cerut magistraţilor ca, în cazul în care nu sunt de acord cu arestarea preventivă a lui Ghiţă, să fie menţinută interdicţia ca acesta să părăsească teritoriul României.
Pe 16 decembrie, un complet de judecată a decis ca fostul deputat Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune, însă i-a fost ridicată interdicţia de părăsire a teritoriului României fără încuviinţarea instanţei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA, astfel încât fostul deputat nu are voie să plece din ţară.
Procurorii DNA Ploieşti au emis, săptămâna trecută, un mandat de aducere pe numele fostului deputat, după ce acesta nu s-a prezentat pentru audieri în dosarul Ponta-Blair. În aceste condiţii, fostul deputat a fost căutat la domiciliul său şi la mai multe adrese despre care se cunoştea că sunt frecventate de fostul parlamentar, fără a fi însă găsit.
Poliţia Română susţine că, până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară a fostului deputat.