Potrivit lui Soros, China se luptă să găsească un nou model de creştere, în timp ce devalorizarea monedei sale transferă problemele Beijingului în toată lumea.
O revenire la rate pozitive la dobânzi este o provocare pentru ţările în curs de dezvoltare, iar evenimentele actuale seamănă foarte bine cu ce s-a întâmplat în 2008.
"China are o problemă majoră în a-și ajusta economia. Aş spune că este o nouă criză. Când mă uit la pieţele financiare, văd o provocare majoră care îmi aminteşte de criza pe care am avut-o în 2008", a declarat Soros, potrivit CNBC.
Avertismenul lui George Soros vine în contextul în care tranzacțiile de pe piața de capital din China au fost suspendate pentru a doua oară în patru zile, fapt ce a transmis valuri de nesiguranță pe celelalte piețe din Asia, dar și pe bursele din Europa și Statele Unite.
Piața de capital din China a început să se prăbușească în vara anului trecut, iar eforturile autorităților de a stabiliza situația par să fi fost în zadar.
Luni, au fost publicate o serie de date statistice privind indicele PMI (măsoară nivelul activităţii economice al unei ţări) pentru luna decembrie, care arată că activitatea industrială în China a înregistrat o scădere mai mare decât se estima.
Tot luni, China a decis să reducă valoarea yuanului în raport cu dolarul, moneda chineză trecând pragul de 6,5 yuani pentru un dolar pentru prima dată în ultimii patru ani şi jumătate.
Și marile pieţe europene au deschis în scădere, influenţate de datele economice din China. Indicele FTSE 100 (Londra) a coborât cu 1,7%, DAX (Frankfurt) cu 3,4%, iar CAC (Paris) cu 2,3%.