Epidemia de rujeolă din România este subiectul unui comentariu pe scienceblogs.com, conform căruia acest focar arată nu numai că avem de-a face cu o boală gravă, ci şi că vaccinurile pot salva vieţi.
"În plus, epidemia ne ajută să ne facem o idee despre cum va fi viitorul nostru, dacă permitem ca rata de vaccinării să scadă sub influenţa activiştilor antivaccin, ajutată şi de neglijenţa, deloc benignă, a Administraţiei Trump", scrie scienceblogs.com.
Comentariul cuprinde o serie de date şi declaraţii despre epidemia de rujeolă din România. Astfel, conform ministrului Sănătăţii, Florin Bodog, 80% dintre români primesc prima doză de vaccin și doar 50% pe a doua.
Conform sursei citate, în România, sărăcia, lipsa accesului la serviciile de sănătate, precum și numărul părinților care refuză să se vaccineze copiii lor sunt la originea recentei epidemii. Pe de altă parte, organizațiile religioase și personalități publice au condus campanii recente anti-vaccinare, continuă autorul comentariului.
Nu este clar de unde a venit sentimentul antivaccin sau de ce este atât de puternic în România, dar un studiu al UNICEF privind reticenţa faţă de imunizări arată că teama predominantă este legată toxinele din vaccinuri, urmată de cea privind efectele secundare, precum şi teorii ale conspirației.
Vaccinarea obligatorie în timpul şcolarizării este "văzută ca o încălcare a drepturilor omului și o problemă de siguranță."Părinții sunt, de asemenea, sceptici cu privire la abilitățile unei asistente medicale de cabinet școlare și "se simt presaţi de autoritățile în decizia de vaccinare a copiilor".
În opinia autorului, este destul de ciudat că, spre deosebire de SUA și Europa de Vest, frica de autism sau alte tulburări de dezvoltare nu reprezintă un motor la fel de important al sentimentului antivaccinare, cu toate că există o serie de teorii comune ale conspirației .
El vine şi cu un exemplu conform căruia, din discuțiile de pe forumuri reiese că românii dau vina direct pe SUA pentru infectarea copiilor cu HIV, în mod intenționat, prin intermediul vaccinului antipoliomielitic. Utilizatorii stabilesc o legătură directă între vaccinuri și infectarea largă cu HIV a copiilor din orfelinatele româneşti.
De asemenea, ei susțin că vaccinurile sunt folosite împotriva populației României. Adepţii curentului anti-vaccinare susţin că vaccinurile contra poliomielitei şi varicelei folosite în România nu mai sunt utilizate în SUA.
Autorul crede însă că, în mod evident, românii au plecat prea mult urechea la dr. Leonard Horowitz. El este autorul unei cărţi, "Viruşi emergenţi", în care susţine că virusul maladiei SIDA a fost fabricat cu premeditare în laboratoarele americane, plecând de la experimentele asupra virusului cancerului, la sfârşitul anilor ‘60.
În aceeaşi perioadă, cercetatori ai Institutului Naţional al Cancerului, în strânsă colaborare cu savanţi ai armatei americane, au cercetat şi produs viruşi capabili să provoace cancere. Era vorba de un program ultrasecret de cercetare în domeniul armelor biologice, dotat cu un buget foarte important. Analizând documentele "clasate" şi contractele semnate de NCI, Dr. Horowitz este convins că epidemia are la origine încercări de vaccinare împotriva poliomelitei şi hepatitei.
În orice caz, continuă autorul, indiferent de cauza scăderii ratei de vaccinare - sărăcia, neglijenţa, sentimentul antivaccin sau o combinație dintre cele două, România este o poveste moralizatoare despre cât de ușor este să pierzi terenul greu câștigat în lupta împotriva bolilor infecţioase. Este, de asemenea, un exemplu care îngrijorează, pentru că dacă cei care cred că nu se poate întâmpla şi în SUA, sunt în eroare, mai ales cu Tom Price responsabil la Departamentul de Sănătate, care susţine că imunizarea nu reprezintă o responsabilitate federală.
"Dat fiind că Donald Trump şi-a exprimat constant sentimentele antivaccinare în ultimii 10 ani, iar Tom Price pare să creadă că guvernul federal are un rol minim în politica de vaccinare, mă tem că România este pentru noi un avertisment. Un avertisment, de care, mă tem, că nu vom ţine cont", conchide autorul.