Originar din Bologna, Bottoni provine dintr-o familie mixtă, mama din Ungaria, tatăl italian, și este stabilit din 2002 la Budapesta, dar asta nu l-a împiedicat să dobândească și cunoștințe de limba română. Periodic, istoricul face aprecieri pe Facebook despre ceea ce consideră el a fi derapaje ale sistemului din România.
În ultima sa postare despre România, el acuză anchetarea de către DNA a viceprimarului UDMR al Clujului, Horvath Anna. “În Romania oricine este acuzabil, iar ancheta împotriva viceprimarului are doar menirea de a speria UDMR”, a notat Bottoni. Remarca i-a adus spații largi în portalul de limba maghiară din România, transindex.ro.
“Bottoni a subliniat că actualele instituții de combatere a corupției din România îi amintesc din multe puncte de vedere de Italia anilor 90, când se încerca schimbarea elitei politice prin intermediul justiției. Mii de oameni au ajuns în închisoare pentru acuzații de coruptie, dar s-a dovedit ulterior că nu doar că nu a fost eradicată corupția, dar nici sistemul politic creat nu a fost mai bun”, scrie sursa citată.
“Eu am văzut demersul în plină desfășurare și l-am susținut. Eram naiv și foarte tânăr. Am văzut cum s-a distrus un sistem politic și o mulțime de cazuri în care munciuna se combina cu adevărul sau cu parțial-adevărul. S-a dovedit și în alte țări că rezultatul final nu este ceea ce sperau oamenii de bună credință, ci cu totul altceva, iar asta este o problemă”, consideră Bottoni.
El lansează acuzații grave la adresa instituției care se bucură de aprecierea românilor și a reprezentanțelor diplomatice de pe teritoriul României. “Activitatea DNA slăbește sistemul imunitar al societății și trezește paranoia celui mai dur serviciu secret dintre țările postcomuniste”, a adăugat istoricul italian. El amintește că și în Italia anilor 90 presa făcea concurs în publicarea cât mai rapidă a "stenogramelor interceptărilor pasate ilegal și folosite drept probe de către procurori”.
“Două treimi dintre inculpați au fost achitați în instanță, dar asta nu mai interesa pe nimeni, fiindcă nu mai era niciunul dintre ei parlamentar sau primar. Ce am primit în schimb? S-au schimbat regulile, iar partidele politice și-au pierdut legitimitatea, în timp ce politicienii au ajuns subordonați multinaționalelor și marilor concerne financiare, așa-zisei mafii a gulerelor albe”, adaugă Bottoni, accetuând că rodul decredibilizării celor votați de electorat a fost ascensiunea lui Silvio Berlusconi.
“Societățile post-comuniste, în special generațiile tinere, sunt extrem de naive. Oamenii au impresia că mentalitatea se poate schimba în 10-20 de ani, că lupta împotriva corupției îi va scoate la lumină pe cei curați. Nu vreau să fac o paralelă cu dictatura, dar situația actuală din România începe să semene cu celebra campanie anticorupție începută de regimul comunist în 1957. Cine a avut de profitat? Gheorghiu-Dej și echipa sa, care au schimbat elitele din țară, fără ca cineva să mai fie interesat de combaterea corupției.
Obiectivul acestor acțiuni nu este condamnarea inculpaților, dacă ajung după gratii 10% dintre cei trimiși în judecată este un bonus, dar nu un obiectiv. Scopul este eliminarea unor persoane și instaurarea unei stări permanente de anxietate în societate. Acest demers este susținut de forțe interne și externe”, a încheiat Bottoni.
Pe pagina sa de Facebook, istoricul a comentat într-un stil aparte apariția interviului în transindex.ro: “Despre DNA și paralele istorice doar aparent ciudate (România 1958, Italia 1992, România 201?)”.