UPDATE. Disperare la nivel înalt după zvonul privind naţionalizarea pensiilor private

12 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Disperare la nivel înalt după zvonul privind naţionalizarea pensiilor private

Un avertisment al PNL, lansat de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, privind naţionalizarea pilonului II de pensii i-a pus pe jar pe guvernanţi. Premierul Grindeanu s-a văzut nevoit în şedinţa de guvern de miercuri să-i ceară clarificări ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan.

"Această informație nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcționarea Pilonului II de pensii. Deci, Pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes. Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de șapte milioane de cetățeni", a declarat Viorel Ștefan, miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, după ce premierul i-a solicitat să ofere explicații față de informațiile lansate în public privind naționalizarea Pilonului II de pensii, relatează agerpres.ro.

Ministrul Finanţelor a precizat că s-a consultat şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în ideea că "vehicularea unor astfel de informații ar putea să influențeze negativ funcționarea pe piețele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest Fond".

"De aceea am promisiunea din partea ASF că va avea consultări în cursul zilei de astăzi cu administratorii de Fond pentru a clarifica și închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenția cuiva să naționalizeze Pilonul II de pensii", a declarat Ștefan.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declarațiile din ultima vreme care au făcut referire la o așa-zisă naționalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtășește, precizând că nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe acest subiect. De aceea, poziția recentă a societății NN Pensii, care a avut o intervenție în spațiul public pe această temă, este excesivă și neavenită. Nu pot fi introduse subiecte în discuția cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declarații politice", a transmis şi ASF printr-un comunicat.

Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a transmis printr-un comunicat că PSD nu a intenționat și nu intenționează să naționalizeze sistemul de pensii private din România.

"PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenționa să naționalizeze sistemul privat de pensii din România. Această știre este falsă (fake news) și a fost deja infirmată de Ministrul Finanțelor Publice și de către Ministrul Muncii și Justiției Sociale", afirmă Dobre.

Anterior acestor luări de poziţii, şeful Comisiei de buget-finanţe din Senat, Eugen Teodorovici (PSD), lua în calcul audierea lui Viorel Ştefan în Parlament pe această temă, chiar dacă, în opinia sa, nu e posibilă naționalizarea Pilonului II de pensii, fiind vorba despre o informație falsă.

"Dacă astăzi sau poate mâine cel târziu domnul ministru de Finanțe Viorel Ștefan nu face o clarificare în acest sens, cred că săptămâna viitoare se impune ca noi de la comisia de buget, finanțe să facem o astfel de invitație a domnului ministru la comisie pentru că este, totuși, chiar periculos să lași astfel de zvonuri în piață fără să ieși să le infirmi. Sau dacă dânsul are astfel de viziuni trebuie să spună foarte clar, trebuie să știm cu toții care este viziunea ministrului de finanțe", a declarat Teodorovici.

Informaţia privind naţionalizarea pilonului II de pensii a fost rostogolită după ce Cătălin Predoiu (PNL) atenţiona PSD la 1 aprilie să nu naţionalizeze pensiile private. Ulterior, compania NN, care administrează fonduri la pilonul II de pensii, şi-a atenţionat clienţii în legătură cu dezbaterea publică în jurul acestui subiect, relatează hotnews.ro.

NN Pensii a transmis pe e-mail către 300.000 de clienţi o scrisoare in care-i îndeamnă să urmareasă permanent ce se întâmplă cu pensia lor. 

Întrebat de hotnews.ro cum s-a ajuns aici, Cătălin Predoiu a spus că, plecând de la ce a scris pe blogul său Radu Crăciun, director general al BCR Pensii, a început să întrebe şi o sursă din PSD i-a confirmat că se discută naţionalizarea pilonului II.

Reprezentanții NN Pensii au transmis miercuri, referitor la conținutul scrisorii trimise clienților săi, că acesta "este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii. Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților".

CITIȚI AICI MESAJUL DE LA NN PENSII.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră