De trei zile criminaliştii se învârt la Bamboo. De ce nu pot continua ancheta

24 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
De trei zile criminaliştii se învârt la Bamboo. De ce nu pot continua ancheta

Procurorii care anchetează incendiul de la clubul bucureştean Bamboo îşi recunosc neputinţa. Ei au făcut cercetări la faţa locului, în exterior, dar nu şi în interior. Şi aceasta pentru că nu dispun nici de specialişti, nici de utilaje pentru a pătrunde sub dărâmături.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti spun că au făcut cercetări la exteriorul clubului şi în zona adiacentă încă din 21 ianuarie, dar desfăşurarea anchetei a fost influențată de stingerea incendiului, focul fiind declarat lichidat abia la 23 ianuarie.

Între timp, procurorii criminalişti şi poliţiştii de la Omoruri au căutat soluţii pentru a pătrunde în interior, sub dărâmături. "În toată această perioadă, au fost analizate posibilitățile tehnice de continuare a cercetării la fața locului de către procurorii criminaliști din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Omoruri și Serviciului Criminalistic — D.G.P.M.B., activitate care presupune îndepărtarea unor părți semnificative din structura metalică a construcției, în condițiile în care riscul de prăbușire este extrem de mare, aspect constatat atât de către pompierii care au acționat pentru stingerea incendiului, cât și de către reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții", se arată într-un comunicat al Parchetului Bucureşti.

În plus, ei s-au consultat şi cu specialiştii ISU, iar discuţiile au dus la concluzia că, momentan, nu există resurse pentru a continua ancheta în interiorul clubului.

"În acest sens, au avut loc consultări repetate la locul producerii incendiului cu specialiști din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al Inspectoratului de Stat în Construcții, până la momentul actual nefiind identificate resursele necesare pentru realizarea acestei intervenții, nici în ceea ce privește utilajele — cele deținute neavând anvergura necesară, date fiind și particularitățile perimetrului în care trebuie să fie efectuată intervenția—, nici în ceea ce privește personalul calificat pentru manevrarea unor astfel de utilaje", mai precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat marţi că există o rezoluţie a Inspectoratului de Stat în Construcţii conform căreia, deocamdată, nu sunt îndeplinite criteriile de siguranţă pentru a intra în perimetrul clubului. "Acolo avem grijă să fie totul păstrat în conservare în aşa fel încât în momentul în care vom avea acordul, în condiţiile pe care le va dispune Inspectoratul de Stat în Construcţii, să intrăm şi să facem toate verificările necesare. Şi pe noi ne interesează să aflăm ce s-a întâmplat", a mai spus ministrul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră