Cutremur puternic în România. INFP a publicat HARTA ZONELOR SEISMOGENE cu risc ridicat (VIDEO)

24 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Cutremur puternic în România. INFP a publicat HARTA ZONELOR SEISMOGENE cu risc ridicat (VIDEO)

Cutremurul s-a resimţit foarte puternic şi în Bucureşti. Până la această oră nu au fost semnalate victime sau pagube materiale, iar reţelele electrice şi de telefonie au continuat să funcţioneze.

Citeşte şi: Gabriela Firea, după cutremurul din Vrancea: Bucureştenii să plece din clădirile cu bulină!

Ghid de supravieţuire. Ce trebuie să faci în caz de cutremur

Șeful INFP: A fost un cutremur cu un mecanism destul de ciudat! (VIDEO)

Luna trecută, în contextul seismului care a lovit centrul Italiei şi care a luat 295 de vieți și a lăsat fără locuințe aproximativ 4.500 de oameni, s-au redeschis discuțiile despre un seism de mare magnitudine care s-ar putea produce în ţara noastră și efectele devastatoare asupra populației.

Jurnalistul Radu Tudor a prezentat, în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire", de la Antena3, mai multe hărți realizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, între care harta vulnerabilității României la cutremure.

Citește și:

Cutremur de pământ în România, resimţit până în Republica Moldova

RAPORT ALARMANT. Ce s-ar întâmpla în România în cazul unui CUTREMUR PUTERNIC

Potrivit INFP, Vrancea, Brăila, Buzău, Galați și Capitala sunt zonele cele mai expuse în cazul unui cutremur de peste 6 grade pe scara Richter cu epicentrul în Vrancea.

"Pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potenţial distructiv este situată în litosfera subcrustală, la curbura Carpaţilor Orientali – regiunea Vrancea.

Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei", anunță specialiștii INFP.

harta

În cazul unui cutremur puternic, 75% dintre dintre români ar fi afectaţi

Recent, MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru perioada 2016 – 2025, care dezvăluie o situație alarmantă. Conform documentului, în cazul unui cutremur puternic, 75% dintre dintre români ar fi afectaţi.

"România are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice și mai puțin în părțile de nord — vest și vest ale țării. Edificator în acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc în România și urmările acestora. Amintim cutremurul din 4 martie 1977 care a provocat 1.570 morți, peste 11.300 răniți, 35.000 familii sinistrate și 32.900 locuințe prăbușite sau grav avariate și cutremurul din 10 noiembrie 1940 care a cauzat circa 1.000 morți și 4.000 răniți.

Riscul de producere a unui cutremur major se menține, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuiește 75% din populația României", se arată în document. Citește mai mult AICI

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră