Cum poți să ajungi profesor de liceu după o ”carieră” de interlop. Cazul șocant dintr-un liceu din Turda

24 Noi 2022
Cum poți să ajungi profesor de liceu după o ”carieră” de interlop. Cazul șocant dintr-un liceu din Turda

Încă o dată se confirmă că România este țara tuturor posibilităților, nu SUA. Cu toate că sistemul de învâțământ ar trebui să fie pe primul loc în rândul priorităților acestei țări, calitatea profesorilor ar trebui să fie la cel mai înalt nivel, la fel și sistemul de salarizare, aflăm o veste cumplită din Cluj, conform stiridecluj.

Mai mulți profesori de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda au intrat în grevă după ce fostul lider al lumii interlope Ovidiu Vancea, cunoscut și drept „Balibacea”, a ajuns profesor de matematică la liceul respectiv.

Părinții elevilor sunt extrem de nemulțumiți de faptul că Vancea, care în trecut a avut numeroase probleme penale și a fost condamnat la închisoare, a ajuns să predea matematică copiilor lor. De asemenea, profesorii de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda, acolo unde a ajuns Vancea să predea, au intrat în grevă japoneză. Profesorii cer demisia directoarei unității de învățământ

Conform sursei citate, Ovidiu Vancea, zis Balibacea, și alti 4 complici au fost reținuti în 2012 de procurorii din Cluj pentru că au înșelat mai multe depozite de materiale de construcții.

Ovidiu Vancea a fost considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din Cluj. El a fost judecat la Curtea de Apel Iași pe motiv că în 2003 ar fi ordonat asasinarea unui lider al lumii interlope din Turda. Balibacea și-a pus oamenii să arunce o grenadă in pizzeria Pharaon de la ieșirea din Turda, spre Cluj Napoca.

Balibacea a fost retinut, în 2010, de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Prejudiciul nu a fost estimat inca, dar se ridica la 700.000 de lei.

În 2012, Balibacea a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Tribunalul Cluj i-a mai condamnat pe: Cristea Adrian Ioan si Scurtu Gheorghe Anton, la 8 ani de inchisoare, Sbarcea Gheorghe, 7 ani de inchisoare, Pusa Liviu Florin, 6 ani de inchisoare, Sandru Vasile Daniel, 5 ani de inchisoare, Felecan Andrei Petru si Oprea Cozmin Aurelian, la cate 4 ani de inchisoare. Condamnari cu suspendare au primit: Mitrean Alexandru, Moldovan Ion, Cupar Mircea, cate 3 ani de inchisoare, si Lamurean Ioan, 1 an de inchisoare.

Ulterior, Ovidiu Vancea a atacat sentința, iar în 2015 Curtea de Apel Cluj a majorat condamnarea la 10 ani de închisoare. Balibacea a motivat că va fi tată de gemeni, mama copiilor săi fiind o tânără pe care a cunoscut-o în perioada în care era în detenţie. Instanţa nu s-a lăsat înduplecată şi i-a majorat pedeapsa dată de instanţa de fond, de la 5 ani de închisoare la 10 ani de închisoare, ”pentru comiterea infracţiunii de instigare la înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin înlăturarea circumstanţelor atenuante prevăzute de articolul 74 alineat 2 Cod penal, articolul 76 alineat 1 litera a, alineat 2 Cod penal".

Sentința a putut fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar nu se știe care a fost deznodământul pentru că sentințele mai vechi nu se păstrează în arhivă.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră