Cum pot fi obținute cardurile de energie și ce poate fi achiziționat cu ele

27 Noi 2022
Cum pot fi obținute cardurile de energie și ce poate fi achiziționat cu ele

În urmă cu puțin timp, Guvernul a anunțat noi măsuri de sprijin pentru persoanele vulnerabile din România. Acestea constau în acordarea sumei de 1400 lei în două tranșe pentru a susține cheltuielile cu căldura, facturile la energie și orice alt mijloc de a-și asigur confortul minim în casă. Din păcate, modalitatea de obținere a acestor sume este una destul de anevoiasă și va necesita multă bătaie de cap din partea celor care vor beneficia de sprijin.

Mai multe precizări a oferit ministrul Boloș într-un interviu acordat Antena 3 CNN.

"Am gândit acest mecanism prin Poșta Română, pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic.", a precizat Marcel Boloș.

"Avem cele două tranșe, 700 de lei, de două ori pe an. Și aici avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe din octombrie-noiembrie și continuă până în luna martie-aprilie.

Acest card de energie nu are valoare nominală, doar dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poștal. Banii se virează de către MIPE în conturile de la Poșta Română și de acolo poșta încarcă aceste sume în conturi de mandat poștal.

La poștă te prezinți cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care dorești să le achiți și, prin poștă, flexibilizăm posibilitatea de a deconta consumurile energetice.", a mai precizat ministrul Marcel Boloș.

Sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie va fi în valoare de 1.400 de lei, poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel:

700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională Poșta Română, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru:

-energie electrică

-energie termică în sistem centralizat

-gaze

-butelie

-lemne pentru foc

-păcură

-peleți și alte materiale de încălzire

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.

Sperăm că se va găsi o modalitate mai simplă de a ajuta oamenii care au reală nevoie de acest ajutor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră