Şi, ca într-un adevărat lanţ al slăbiciunilor, lucrurile se întâmplă la fel de fiecare dată. Şi, după tragedie- aşa cum ne-am obişnuit- autorităţile, într-un vervă remarcabilă anunţă controale peste controale, însă, lucrurile încep să treacă încet-încet sub tăcere. Şi, uite-aşa, oameni nevinovaţi ajung să plătească cu viaţa din cauza incompetenţei unui sistem pus mereu pe „butuci“.
Bâlbâială generală: câte locuri erau în microbuz?
Patru persoane și-au pierdut viața și 27 sunt rănite după ce un microbuz în care se aflau elevi a fost implicat într-un accident între Brașov și Făgăraș. Vehiculul s-a răsturnat pe dealul de la Perșani. A fost declanșat planul roșu. Și la scurt timp au apărut deja primele semne de întrebare. Autocarul care îi transporta pe copii la un Festival internaţional de Folclor din Arad avea doar 25 de locuri. Dar mai mulţi pasageri! Nu e clar însă cât de mulţi - 28, în varianta Ministerului de Interne, sau 31, potrivit Ambulanței, susţine Digi 24.
Microbuzul avea înscris în certificatul de înmatriculare 25 de locuri; în foaia de parcurs sunt înscrise 24 de persoane. Microbuzul care s-a răsturnat la Perșani avea înscris în certificatul de înmatriculare 25 de locuri, precizează IGPR, adăugând că polițiștii verifică listele de pasageri puse la dispoziție de către Inspectoratul Școlar Județean Iași și cele existente la unitățile medicale de pe raza municipiului Brașov pentru a se stabili cu exactitate persoanele existente la ora producerii evenimentului, în autocar.
CITIŢI ŞI: TRAGEDIE PE DN1. Un autocar cu copii s-a răsturnat. 4 morți, 16 răniți grav (VIDEO)
Potrivit sursei citate, prima persoană care a ajuns la fata locului și a asigurat primele măsuri a fost un ofițer de poliție rutieră aflat în concediu de odihnă, care se afla în trecere prin zonă. Din primele verificări s-a constatat că în interiorul autocarului sunt montate 29 de scaune, deși autovehiculul avea înscris în certificatul de înmatriculare 25 de locuri. În foaia de parcurs a autocarului sunt înscrise 24 de persoane.
La sosirea echipajelor de salvare, acestea au constatat decesul a 4 persoane (care în primă fază nu au putut fi identificați) și au trimis către spital 21 de persone rănite. Ulterior alte 5 persoane, care inițial nu acuzaseră dureri, au fost redirecționate de echipajele medicale către spitalele din Brașov. Polițiștii IPJ Brașov au acționat pentru salvarea victimelor, fluidizarea traficului în zonă, dirijarea circulației pe rute ocolitoare și cercetarea la fața locului, făcută în prezența procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov. Concomitent, din dispoziția șefului Poliției Române, polițiștii din IPJ Iași, împreună cu echipa ICSTR efectuează verificări la sediul firmei proprietară a autocarului, pentru a stabili toate aspectele privind condițiile în care s-a efectuat cursa.
Cele mai grave accidente în care au fost implicate microbuze și autocare au avut loc:
3 iunie 2016-Cel puțin 10 persoane au fost rănite pe DN 68 A, la granița județelor Hunedoara și Caraș-Severin, pe raza localității Zeicani, după ce un microbuz de călători a intrat în coliziune cu un autocamion TIR. Șoferul microbuzului de călători a rămas încarcerat.
13 mai 2016- o persoană a murit și alte șapte au fost rănite, într-un accident pe DN 17, la intrarea în municipiul Bistrița, după ce un tir a lovit un microbuz, iar acesta din urmă a lovit alte două autoturisme aflate în fața sa.
13 aprilie 2016- Opt persoane au fost rănite, dintre care cinci copii, în urma unui accident în care un microbuz s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe autostrada A1, pe sensul de mers Pitești-București, la km 24.
4 aprilie 2016-Zece persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Suceava, după ce un microbuz de transport persoane s-a răsturnat pe DJ 209D, pe raza comunei Șerbăuți, după ce a lovit un mal de pământ.
13 august 2009 -în comuna Scânteia din județul Iași, când trenul Săgeata Albastră Brașov — Iași a lovit un microbuz, la o trecere la nivel cu calea ferată. În urma impactului, 14 persoane și-au pierdut viața, printre care un copil, iar două au fost grav rănite.
7 septembrie 2006 - în apropiere de Bârlad, soldat cu 13 morți și patru răniți, după ce șoferul unui microbuz care transporta 16 persoane nu a acordat prioritate și a fost lovit din plin de un autocar din Republica Moldova.
29 noiembrie 2005 - un microbuz cu 26 de muncitori, majoritatea femei, s-a răsturnat. Nouă femei și șoferul au murit pe loc, alte 13 persoane au fost rănite grav. (SURSĂ: agerpres.ro)