Proiectul prevede că, prin derogare de la regula actuală, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere este de un an în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 70 de ani.
Autorul proiectului spune că limitarea valabilităţii este argumentată prin faptul că tot mai multe accidente sunt provocate de şoferi care au împlinit 70 de ani , iar permisul acestora este valabil încă 10 ani, timp în care starea de sănătate se înrăutăţeşte. Limitarea este astfel văzută ca o garanție a siguranței şi pentru șoferul în vârstă, dar și pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Astfel, permisul şoferilor cu vârste peste 70 de ani va fi valabil o perioadă mai scurtă, anunţă profit.ro. Dacă în prezent, valabilitatea permisului de conducere este de 10 ani, în cazul şoferilor cu vârste de peste 70 de ani, permisul va fi valabil un an şi va putea fi prelungit anual. Aceste modificări ale legislaţiei rutiere au fost pregătite în Parlament în noiembrie, sub forma unui proiect de lege. Inițiatorul proiectului a fost reales parlamentar așa că el își va susține proiectul în continuare.
Codul Rutier s-ar putea schimba şi pentru şoferii prinşi băuţi la volan
Reamintim că mai mulți politicieni au depus un proiect de lege în acest sens, iar actual normativ prevede că toți conducătorii auto prinși băuți la volan ar putea rămâne fără permis pentru o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani, iar dacă sunt prinși din nou băuți, nu-și vor mai putea recupera niciodată permisul auto, potrivit antena3.ro.
Și amenzile prevăzute în noul proiect sunt usturătoare: 5.000 de lei este cea mai mică amendă pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar cea mai mare este de 15.000 de lei. Actul normativ prevede amenzi și sancțiuni în funcție de gradul de alcoolemie depistat în sângele șoferului respectiv, dar și de infracțiunile pe care le comit atunci când se află băuți la volan. În afara amenzilor usturătoare, se suspendă și permisul auto, de la 2 la 5 ani. În cazul unui șofer băut recidivist întâlnit din nou de cei de la Poliția rutieră, el riscă să rămână fără permis pe viață.
Alcoolemia la volan în alte state
Alcoolemia la volan în alte state State precum Cipru, Estonia, Ungaria, Malta, Slovacia, Ucraina şi Cehia interzic şoferilor să consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volanul maşinii. Alte ţări europene acceptă toleranţă de maximum 0,5 g/l la volan. Printre acestea se numără Austria, Danemarca, Finlanda, Letonia, Portugalia, Elveţia, Slovenia, Franţa, Spania, Turcia.
În Germania de exemplu, o alcoolemie între 0,5 şi 0,8 g/l, duce la o amendă contravenţională, iar ce trece de 0,8 g/l expune şoferul la consecinţe penale. Pentru persoanele sub 21 ani, toleranţa la volan este zero alcool. În Grecia o alcoolemie cuprinsă între 0,24 g/l şi 0,5 g/l se consideră contravenţie, dar ce trece peste 0,5 g/l alcool se consideră delict şi se pedepseşte conform legii penale. În Italia ca şi în Irlanda, şoferii sub 18 ani nu pot conduce decât cu alcoolemia zero. Peste această vârstă, legea tolerează o alcoolemie nu mai mare de 0,8 g/l. Dacă testele făcute de poliţiştii polonezi arată o alcoolemie care depăşeşte 0,2 g/l alcool, fapta devine delict penal, iar cel care a săvârşit-o riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 2 ani.