China a înghețat bunurile companiei Lockheed Martin

21 Iun 2024
China a înghețat bunurile companiei Lockheed Martin

Bunurile mobile, imobile și alte tipuri de bunuri aflate pe teritoriul Chinei aparținând companiei americane de armament Lockheed Martin au fost înghețate începând cu data de 21 Iunie a.c., a anunțat Ministerul chinez de Externe ca urmare a deciziei SUA de a vinde o nouă tranșă de armament către autoritățile din Taiwan. Decizia chinezi vizează o serie de entități și persoane din conducerea companiei americane, fiind un avertisment cu privire la încălcarea principiului existenței unei singure China și a cele trei comunicate comune chino-americane în care se prevede că Insula Taiwan este parte a teritoriului chinez, dar și că SUA vor sista furnizarea de arme către autoritățile din insulă.

 

Potrivit deciziei anunțate astăzi, autoritățile chineze au dispusă înghețarea tuturor activelor de pe teritoriul Chinei aparținând Laboratorului de Integrare a Sistemului de Rachete Lockheed Martin, Laboratorului de Tehnologie Avansată Lockheed Martin, Lockheed Martin Venture. De asemenea, au fost înghețate bunurilor mobile și imobile de pe teritoriul Chinei aparținând președintelui-director executiv, James Donald Taiclet, directorului de operațiuni, Frank Andrew St. John, și directorul financiar, Jesus Malave.
 

Prin intermediul deciziei, nicio instituție, companie sau persoană fizică de pe teritoriul Chinei nu mai are dreptul să deruleze tranzacții și cooperări cu entitățile și reprezentanții companiei americane.
 

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, săptămâna această, o nouă vânzare de arme către Taiwan, în valoare de 360 milioane USD. Pachetul de armament include dronelor și rachete, după ce la începutul lunii Iunie a.c. SUA au aprobat o alăt transă în valoare de 80 de milioane USD pentru întreținerea avioanelor de vânătoare F-16 aflate în Taiwan.
 

China și SUA au semnat, în 1972, 1979 și 1982, trei comunicate comune, care, în limbaj diplomatic, reprezintă fundamentul relațiilor bilaterale, SUA recunoscând în mod repetat apartenența Insulei Taiwan la teritoriul Chinei. (Vezi AICI)
 

Mai mult în comunicatul din 1982, SUA arată că nu urmărește să ducă la îndeplinire o politică pe termen lung privind vânzarea de arme către Taiwan, că vânzările de arme către Taiwan nu vor depăși nivelul furnizat în anii anteriori, de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale cu China, urmând să fie redus treptat … fapt care nu s-a produs niciodată.

 

Autor Dan Tomozei

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră