Cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est este în România

26 Dec 2022 | scris de A.V.
Cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est este în România

Statuia construită de artistul Zavaczky Walter, din Odorheiu Secuiesc, tronează de pe dealul Gordon (953 m) deasupra întregii văi.

Denumită Inima Lui Iisus, statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri, e construită din fier și oțel inoxidabil, iar prețul ei de 200.000 de euro a fost plătit din donații strânse de primăria din comuna Lupeni.

Pentru a vizita impresionanta operă artistică trebuie să ajungeți în satul Bisericani. Da acolo, veți găsi indicatoare care vă vor arăta că mai sunt 4 km până la destinație. Drumul este unul pietruit, iar panta destul de abruptă. Nu trebuie să fiți descurajați, fiindcă nu are cum să vă pună probleme și în 20 de minute veți ajunge la statuie.

În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, pe care puteți urca până în capul acesteia, priveliștea fiind minunată de sus.

Conform primarului comunei Lupeni, Albert Mátyás, fondurile pentru construirea monumentului au provenit de la Fundaţia Protemp, dar și de la contribuțiile din partea patronului fabricii de brânzeturi Gordon din județul Harghita și de la donațiile strânse de primăria comunei.

„Costurile privind statuia Inima lui Iisus se ridică la suma de 200.000 de euro, suportate de Fundaţia Protemp şi de societăţile comerciale din zonă. Consiliul Local a participat la finanţarea lucrării cu suma de 100 de milioane de lei vechi”, a precizat Albert Mátyás, conform România Liberă.
„Statuia, înaltă de 22 de metri, va aminti de statuia uriaşă a lui Iisus din Rio de Janeiro şi va fi amplasată pe muntele Gordon, la o înălţime de 946 de metri, la poalele căruia se află satul Bisericani. În interiorul ei va exista o scară pe care vizitatorii vor putea urca până în vârful statuii, pentru a admira panorama, de la Odorhei până la Sovata”, declara la vremea aceea primarul comunei Lupeni, Albert Mátyás.

Aceasta este cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est și seamănă puțin cu cea a lui Iisus din Rio de Janeiro. Imaginea mantiei lui Iisus formată din cele 4 rânduri de tablă și mâinile care sunt deschise ocrotitor, amintește de statuia lui „Cristos Mântuitorul“ (Cristo Redentor), din capitala braziliană.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră