Care sunt cele mai scumpe orașe din lume în 2022

01 Dec 2020
Care sunt cele mai scumpe orașe din lume în 2022

New York a fost cea mai scumpă metropolă din lume în 2022, împărțind titlul nedorit cu Singapore, deoarece creșterea prețurilor la energie a dublat rata inflației în marile orașe globale, potrivit sondajului anual al Economist Intelligence Unit, anunță The Guardian.

Liderul de anul trecut, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea, în timp ce Sydney s-a strecurat în Top 10, iar Moscova și St Petersberg din Rusia au escaladat clasamentul cu până la 88 de locuri, deoarece sancțiunile și prețurile înfloritoare ale petrolului au propulsat prețurile mai sus, a constatat raportul EIU privind costul vieții la nivel mondial. .

Capitala Venezuelei, Caracas, cu o creștere a prețurilor de 132% în 2022, a fost cu mult în scădere față de rata hiperinflației din 2019 de peste 25.000%, dar a rămas prea mare pentru a fi inclusă în sondaj. Inflația medie de 8,1% în monedă locală a fost încă cea mai ridicată din mai mult de două decenii de sondaje și de la 3,5% anul trecut și 1,9% în 2020.

O monedă mai puternică a fost, de asemenea, un factor care a determinat orașele să urce în clasament. Șase dintre cei mai înalți opt alpiniști (după cele două orașe rusești) au fost orașe din SUA, conduse de Atlanta, trecând de pe locul 42 pe locul 46 în clasamentul celor 172 de orașe chestionate. Moneda SUA s-a consolidat brusc față de aproape toate monedele, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor și a semnalat mai multe creșteri viitoare.

Orașele din țările în care moneda lor a scăzut s-au numărat printre cele care au coborât pe lista celor mai scumpe orașe. Tokyo și Osaka din Japonia s-au numărat printre cele mai mari 10 scăderi, terminându-se pe locurile 37 și respectiv 43, în scădere față de locurile 13 și 10 în 2021.

Stockholm și Luxemburg au coborât cel mai mult, ambele pierzând 38 de locuri pe locurile 99 și 104. Damasc din Siria și Tripoli din Libia și-au păstrat sloturile ca fiind cele mai ieftine orașe chestionate.

Poziția Singapore în fruntea indexului a fost o mică surpriză. Orașul-stat a fost al doilea cel mai scump oraș în 2021 și a fost numărul 1 în opt din ultimii 10 ani. Anul acesta a fost prima dată când Marele Măr a fost clasat pe locul 1.

Cele trei orașe din Marea Britanie intervievate au coborât toate în clasament, Londra fiind acum pe locul 28 de la 17 în 2021. Edinburgh s-a clasat pe locul 46, în scădere de la 27, în timp ce Manchester era pe locul 73 cel mai scump, comparativ cu locul 41 anul trecut.

Orașele australiene au urcat în general în clasament, orașul portuar urcând de la locul 14 anul trecut la locul 10 în 2022. Melbourne a urcat pe locul 15 de pe locul 16 anul trecut, în timp ce Brisbane a fost pe locul 32, de la 36. Perth a depășit tendința, coborând două locuri până pe locul 73.

Creșterea globală a inflației s-a aprins înainte de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a cauzat întreruperi ale aprovizionării cu mărfuri cheie, în special alimente. Sancțiunile ulterioare împotriva Rusiei au determinat creșteri suplimentare ale prețurilor la petrol, gaze și alte energie.

Creșterea prețurilor la benzină a produs cel mai mare propulsor pentru o inflație mai mare. În medie, un litru de combustibil a fost cu 22% mai scump în moneda locală decât cu un an mai devreme.

Prețurile gazelor și energiei electrice au fost cu 29% mai mari în orașele din vestul Europei, sau aproape triplu creșterea medie de 11% la nivel global, în timp ce regiunea se străduia să găsească alternative la energia rusă.

O mângâiere pentru unele dintre aceste creșteri a venit în creșterea „modificată” a prețului bunurilor și serviciilor recreative. „[Acest lucru poate reflecta o cerere mai slabă, deoarece consumatorii se concentrează asupra cheltuielilor esențiale”, a spus EIU.

În lipsa unor calamități neprevăzute, EIU estimează că creșterile costurilor se vor atenua în 2023, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor elimină o parte din presiunea cererii și blocajele lanțului de aprovizionare încep să se atenueze. China ar putea rămâne un wildcard, deoarece politica sa zero-Covid începe să se destrame.

Vestea bună este că prețurile pot începe să scadă în unele țări pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

„Cu excepția cazului în care războiul din Ucraina se intensifică, estimam că prețurile materiilor prime pentru energie, alimente și aprovizionare precum metalele ar putea scădea brusc în 2023 comparativ cu nivelurile din 2022, deși este probabil să rămână mai ridicate decât nivelurile anterioare”, se arată în raport. . Prețurile globale ale mărfurilor ar trebui să avanseze cu încă 6,5% în 2023, dar o scădere a ritmului de la 9,4% înregistrată în 2022.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră