Stop campaniei electorale! MIC GHID despre votul de duminică

10 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
Stop campaniei electorale! MIC GHID despre votul de duminică

 

Campania electorală a început în 11 noiembrie, la ora 00.00, şi s-a încheiat în 10 decembrie, la ora 7.00. Campania în audiovizual s-a încheiat cu o zi mai devreme, la ora 7.00.

 

Votul pentru alegerile parlamentare, duminica dimineata, la ora 7.00. Pana la ora 21.00

Votul pentru alegerile parlamentare începe duminică dimineaţă, la ora 7.00, şi se desfăşoară până la ora 21.00, când preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de vot. De asemenea, tot în acest interval, urna specială folosită pentru persoanele care nu se pot deplasa la secţie trebuie să ajungă în secţia de vot.

 

Unde pot vota romanii

La alegerile parlamentare din 11 decembrie, românii pot vota doar în judeţul în care au domiciliul. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota în orice secţie de votare din acelaşi judeţ. În Capitală, se va vota doar în sectorul în care este înregistrată adresa din cartea de identitate.

Potrivit legislaţiei, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Aceştia votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi. După ce au votat, alegătorii au obligaţia să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară, având totodată grijă să nu se deschidă când sunt introduse în urnă.

 

Ce poate atrage nulitatea votului

 

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului să nu mai fie asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

 

Cum se procedeaza in cazul cetatenilor care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare

 

În cazul cetăţenilor cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele Biroului electoral al secţiei respective poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai Biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea „VOTAT" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul.

 

Legislatia interzice...

 

Nu în ultimul rând, legislaţia interzice distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală.Ştampila cu menţiunea „VOTAT", încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.

 

Echipe de specialiști din cadrul Aparatului Central al MAI trimise in toate judetele

 

Ioan-Dragoș Tudorache, ministrul de interne, a dispus trimiterea în toate județele a unor echipe de specialiști din cadrul Aparatului Central al MAI și Inspectoratului General al Poliției Române în scopul sprijinirii activității unităților teritoriale ale MAI cu atribuții în asigurarea legalității alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. ,,Aceste echipe vor asigura îndrumarea structurilor teritoriale cu privire la organizarea acțiunilor și misiunilor pentru menținerea ordinii publice, pentru asigurarea securității pe timpul transportului și depozitării materialelor necesare votării, precum și pentru asigurarea pazei secțiilor de votare. Totodată, vor monitoriza fluxul informațional privind raportarea incidentelor și a evenimentelor asociate campaniei electorale și alegerilor propriu-zise și vor participa la activități de prevenire a încălcării normelor legale cu privire la procesul electoral,, sustin oficiali ai MAI. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră