Cel puțin doi zimbri din rezervația de la Armeniș, munții Țarcu, au fost atacați și uciși de câini sălbăticiți, anunță WWF România, care derulează în zonă un program de reintegrare în sălbăticie a acestor animale și care solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru rezolvarea problemei. Patru exemplare din turmă au murit, cel puțin doi fiind uciși de câini, iar printre zimbrii omorâți de câini se numără și Romaz, primul zimbru conceput și născut liber în noua casă a zimbrilor.
''Problema este una uriașă. Deciziile pe care le iau autoritățile, în orașe, pot avea consecințe departe de aglomerările urbane. Niciodată nu ne-am fi imaginat că așa ceva se poate întâmpla și cred că este timpul ca autoritățile să își asume acțiunile lor și să vină cu soluții concrete. Dacă nici cel mai mare mamifer din Europa nu mai este în siguranță, atunci nici un animal nu mai e. Cu orice moment de amânare, severitatea problemei se va mări și cred că este în interesul tuturor ca să găsim cele mai bune soluții, atât pentru oameni, cât și pentru natură", a declarat, directorul WWF România, Csibi Magor, pentru Agerpres.
În zona în care au fost uciși zimbrii există o haită de 15 câini sălbăticiți, care nu sunt prădători naturali, ci care atacă fauna sălbatică, cu consecințe incomensurabile pe termen lung. ''Această haită este în prezent cel mai puternic grup de prădători din zonă, făcând competiție neloială lupilor de aici. Ei diminuează semnificativ numărul indivizilor din speciile sălbatice care sunt hrană pentru lupi (cerbi, căprioare, mistreți, iepuri etc.) iar aceștia nu mai sunt atrași de o biodiversitate ridicată și au șanse mult mai mici să formeze o haită', au explicat specialiștii WWF. Turma de la Armeniș, în munții Țarcu (județul Caraș-Severin), numără acum 24 de exemplare.