Bookfest 2017. Marius Tucă a dat autografe la noul volum de versuri "Am să te iubesc aşa cum eşti tu"

28 Mai 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Bookfest 2017. Marius Tucă a dat autografe la noul volum de versuri "Am să te iubesc aşa cum eşti tu" Galerie foto (2)

Cândva, în deschiderea unei prezentări critice a 35 de poeţi, Constantin Noica începea aşa: „ Poezia spune altceva şi altcum...” A modificat însă repede: „Mi-am dat seama că în fond nu spuneam nimic. Şi ştiinţa spune altceva şi altcum. Am schimbat începutul spunând că poezia vorbeşte despre pre-cuvânt şi mută lucrurile în nemărginirile lor”.

Ei bine, de mulţi ani, Marius Tucă tot „mută lucrurile în nemărginirile lor”, în toate volumele sale de poezii lansate până acum, mai ales că tema centrală a fost dintotdeauna femeia, enigmatica, iubita, adorata femeie prezentă ca un pre-cuvânt (alături de Adam) încă de la Facerea Lumii în geneza pre-mergătoare tuturor rosturilor şi începuturilor.

Poate n-aţi aflat, dar, astăzi, începând cu ora 13, Marius Tucă a oferit o sesiune de autografe la standul Grupului Editorial Art, la Bookfest – Salonul Internaţional de Carte, pe pagina a treia a volumului de versuri „ Am să te iubesc aşa cum eşti tu”.

Evident, a fost înconjurat în primul rând de zeci sau sute de femei, personaje anonime, dar care se regăsesc cu bucurie în volumul său de versuri, care au solicitat tot atâtea autografe, dar şi selfie-uri cu autorul, generos şi amabil, ca întotdeauna, cu reprezentantele sexului frumos.

Cum era de aşteptat, i-au fost aproape prieteni şi colaboratori (Marius Manole, Ana-Maria Brânză, Rodica Mandache, Andrei Partoş, etc), dar şi familia, principala sursă generativă şi regenerativă a fondului şi „climatului” atât de necesar (ba chiar obligatoriu!) a „germinaţiei” poetice.

Demult, la începuturile sale jurnalistice, acum peste un sfert de veac, Marius Tucă inventase o sintagmă, aproape un postulat, care, fără să ştie, avea să-l definească mai târziu: „poezie de ziar”. Simţirea sa poetică, încă de pe atunci era conturată, înmugurită, iar timpul trecut n-a făcut decât să confirme asta.

Astăzi, pe lângă „misia” istovitoare şi mistuitoare de ziarist, Marius Tucă este un poet în toată puterea cuvântului , cu un public avizat, cu discernământ, care ştie să facă diferenţa şi să recunoască fecundul „germene”poetic.

Însă orice s-ar şti şi orice s-ar zice despre fostul intransigent, şfichiuitor şi incisiv moderator al celebrei emisiuni „Marius Tucă Show”, este indubitabil faptul că în adâncul său, până la ultima celulă, până la ultima fibră a fiinţei sale, dincolo de  orice breaking news care i-a dominat existenţa jurnalistică, Marius Tucă rămâne un om ultrasensibil, care se regăseşte pe sine şi regăseşte o parte a lumii ideale în iubirile absolute ori banale, uitate în timp şi spaţiu, dar cuibărite în versurile pe care le scrie cu febrilitatea primei strângeri de mână, primei îmbrăţişări, primului sărut.

Mâine, 28 mai 2017, Marius Tucă revine cu o altă sesiune de autografe, tot la standul Grupului Editorial Art şi tot la Bookfest – Salonul Internaţional de Carte. Succes la autografe şi la selfie-uiri!   

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră