Bărbatul care ar fi vandalizat Casa Memorială „Elie Wiesel” a fost identificat

08 Aug 2018
Bărbatul care ar fi vandalizat Casa Memorială „Elie Wiesel” a fost identificat

Un bărbat în vârstă de 37 de ani din Râmnicu Vâlcea a fost identificat de poliţiştii din Sighetu Marmaţiei ca posibil suspect în scrierea unor mesaje antisemite pe pereţii exteriori ai Casei Memoriale "Elie Wiesel" din oraş, informează un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, remis Agerpres.

Lucrătorii din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Maramureş au demarat, sâmbăta trecută, o anchetă după ce în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă pereţii faţadei Casei Memoriale Elie Wiesel din municipiul Sighetu Marmaţiei au fost vandalizaţi cu trei înscrisuri antisemite, făcute cu spray roşu.

Ştirea face deja înconjurul lumii, fiind preluată de presa din străinătate. Elie Wiesel a devenit cunoscut după ce a scris despre anii adolescenței petrecuți în lagărele naziste. Și-a dedicat viața pentru a se asigura că atrocitățile comise de naziști nu vor fi uitate, mai scrie BBC.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale Elie Wiesel şi organelor judiciare şi de anchetă "să trateze cu maximum de responsabilitate" incidentul. 

Ambasada Israelului a condamnat acest act antisemit fără precedent, declarându-se consternată de comiterea sa. 

Viceprim-ministrul Ana Birchall spune că vandalizarea Casei memoriale a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, din Sighetu-Marmaţiei este "o insultă" la adresa victimelor şi a supravieţuitorilor Holocaustului şi "un act antisemit incalificabil".  Iar Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită, orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi xenofobia

"Eforturile susţinute ale acestora (poliţiştilor - n.r) pentru documentarea cauzei, analizarea probelor ridicate de la faţa locului, dar şi cooperarea cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea şi-au dovedit eficienţa. În cursul zilei de ieri (marţi - n.r.) a fost identificată persoana suspectă de comiterea faptei: un bărbat de 37 de ani, domiciliat în municipiul Râmnicu Vâlcea", menţionează comunicatul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, remis Agerpres.

Poliţiştii continuă cercetările, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi promovarea în public, în orice mod, de idei, concepţii sau doctrine antisemite.

La activităţile desfăşurate au participat şi poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră