AVERTISMENT al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

30 Iun 2017
AVERTISMENT al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Galerie foto (3)

Chiar dacă pare că le ştim pe toate, iată că numărul cazurilor în care se produc adevărate tragedii doar din neglijenţă este foarte mare. Şi nu doar în România, ci în întreaga lume.

Presa relatatează periodic despre părinţi care îşi lasă copiii în maşină, în timp ce ei se află la cumpărături sau rezolvă alte probleme, pentru a constata nici mai mult, nici mai puţin decât decesul copiilor, din cauza căldurii excesive la care au fost supuşi într-un spaţiu închis, fără posibilitatea de a se aerisi.

Când te gândeşti că pentru un părinte grija pentru copil este primordială, stai şi te întrebi cum de este posibil ca în secolul XXI astel de lucruri să se întâmple. Şi totuşi, inconştienţa, neglijenţa criminală, necunoaşterea fac victime în continuare! Acelaşi lucru se poate spune şi despre animale, mai ales cele de companie, de soarta cărora tot oamenii sunt responsabili, şi care pot la fel de bine să devină victime ale inconştienţei acestora.

Două avertismente lansate de Departamentul Pentru Situaţii de Urgenţă vizează exact această problemă. Căci, iată, reaminteşte şi DSU, copiii sunt printre cei mai vulnerabili pe timpul caniculei, deoarece organismul lor nu face față temperaturilor ridicate la fel de bine ca al adulților. De aceea, copiii nu trebuie lăsaţi singuri în maşină NICIODATĂ!

În timpul caniculei, temperatura din maşină poate fi mortală, subliniază DSU în avertismentul privind grija faţă de copii pe timpul caniculei, avertisment postat în paginile sale de pe reţelele de socializare, pe site-ul oficial şi în aplicaţia pentru telefoanele mobile.

"Pe timpul caniculei, copiii sunt cei mai vulnerabili, din cauză că temperatura lor corporală creşte de 3 până la 5 ori mai repede decât la un adult", se arată în avertismentul lansat de DSU. "Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poarte surveni decesul", se mai arată în comunicat.

Cum tot potrivit DSU sâmbătă, 1 iulie, se vor înregistra temperaturi extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade Celsius, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade, DSU lansează o avertizare şi în privinţa animalelor.

Canicula nu afectează doar oamenii, ci și animalele. În cazul lor, șocul termic este și mai puternic, iar temperaturile de peste 40 de grade Celsius sunt un pericol real pentru ele. Temperatura corporală de peste 41 de grade Celsius poate fi fatală, se arată în avertizarea DSU.

Pentru detalii şi actualizări ale situaţiei, verificaţi permanent pagina oficială a DSU şi pe cele de pe reţelele de socializare!

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră