Aruncaţi alimente? Ce spune ministrul Agriculturii despre legea intrată azi în vigoare

21 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Aruncaţi alimente? Ce spune ministrul Agriculturii despre legea intrată azi în vigoare

Legea privind combaterea risipei alimentare a fost publicată în Monitorul Oficial acum şase luni, dar lipsa normelor de aplicare o face inoperabilă deocamdată, deşi trebuia să intre în vigoare de la 21 mai. Din acest motiv, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ia în calcul amânarea aplicării legii.

Până la luarea unei astfel de decizii, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică normele de aplicare. Conform ministrului, există solicitări din partea celor care trebuie să aplice această lege pentru reanalizarea unor prevederi ale actului normativ care astăzi îl fac inaplicabil.

"Actul normativ trebuie însoțit de norme metodologice de aplicare prin hotărâre de guvern, însă cei care trebuie să intre în echipajul acesta al prevederilor legale au avut unele observații și trebuie să modificăm legea, motiv pentru care n-am dat drumul la normele metodologice. Am pus pe site o anumită variantă, în consultare publică. Nu este ușor de aplicat, motiv pentru care am zis că mai bine să stăm și să o facem cum trebuie în așa fel încât ea să își atingă scopul', a declarat ministrul Daea pentru Agerpres.

Conform proiectul afişat pe site-ul Ministerului Agriculturii, toți operatorii implicaţi în producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv sectorul de industrie hotelieră, cel al serviciilor alimentare și altele similare, au responsabilitatea educării și informării consumatorilor finali, inclusiv în unități de învățământ, cu privire la data durabilității minimale și condițiile de igienă alimentară.

Ei au obligația să elaboreze un plan de prevenire a generării de produse alimentare improprii consumului uman, sub forma unei
declarații și să-l facă public (prin afișare lângă casa de marcat, publicare pe website-ul propriu), ca măsura de responsabilizare pentru diminuarea risipei de alimente.

De asemenea, operatorii au obligația să organizeze o unitate de coordonare a alimentelor donate (UCAD), ca structură coordonatoare a activității de diminuare a risipei alimentare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare a legii.

UCAD are obligația să organizeze o platformă online, Registrul Electronic al Alimentelor Donate (READ), funcțională 24/24 și 7/7, care să funcționeze ca o bursă a alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum .

Operatorii și entitățile se înscriu pe platforma online READ. Transferul alimentelor tranzacționate în cadrul READ se face pe bază de contract de donare /sponsorizare, mai prevede proiectul Ministerului Agriculturii..

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră