"Alegerile parlamentare pot părea destul de îndepărtate, dar dat fiind modificările aduse legislaţiei electorale şi mă refer în special la introducerea votului prin corespondenţă, calendarul procesului electoral se schimbă şi este nevoie ca atât cei care se ocupă de gestionarea procesului electoral, cât şi alegătorii să facă anumiţi paşi prealabili. Mâine (vineri, n.r.), 1 aprilie 2016, va demara o etapă foarte importantă din cadrul alegerilor parlamentare şi anume înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral. Doar cei care se vor înscrie în Registrul Electoral vor putea să îşi exercite votul prin corespondenţă şi la noile secţii de vot care vor fi înfiinţate în localităţile unde aceştia domiciliază", a spus ministrul Dan Stoenescu.
Românii din Diaspora au la dispoziţie trei variante de exercitare a dreptului de vot: prin corespondenţă, în cadrul secţiei de votare la care sunt arondaţi, în cadrul secţiilor de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale din ţara de domiciliu sau de reşedinţă.
Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Sorin Moise, în premieră, votul în străinătate se poate exercita de către românii din diaspora în două modalități principale — prin corespondență și în secțiile de votare.
"Tot ca o premieră absolută în legislația românească, secțiile de votare pot fi înființate la cererea cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, la cererea a minimum 100 de cetățeni prin înscrierea în Registrul electoral. (...) Statul român nu va mai putea înființa secții de votare în afara celor din misiuni decât la cererea alegătorilor care se înscriu în Registrul electoral", a explicat Sorin Moise, potrivit Agerpres.
Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a precizat că cei care vor opta pentru votul prin corespondenţă vor avea şansa să voteze în câteteva minute, de acasă, evitând cozile şi aglomeraţia, plus costurile deplasării la secţia de votare.
Pentru exercitarea votului prin corespondenţă, cetăţenii trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.