Şeful ANSVSA ne lămureşte:„tot laptele de la fermierii din România este bun de consum“

03 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
Şeful ANSVSA ne lămureşte:„tot laptele de la fermierii din România este bun de consum“

„Ar trebui să se ştie în primul rând faptul că noi nu am avut restricţii pe nicio fermă care produce lapte în România, că în urma controalelor nu avem buletine de analiză care să creeze probleme, adică cu depăşiri ale limitelor admise, că tot laptele de la fermierii din România este bun de consum şi totodată bun de procesare, iar că produsele lactate care se află în magazine şi în depozite sunt produse care nu au probleme pentru că deja s-a creat o isterie şi e normal să liniştim oamenii. Deci, din toate analizele pe care le-am făcut până acum nu avem depăşiri ale limitelor normale admise. Mai sunt analize în lucru şi în momentul în care vor apărea le vom comunica cât mai repede. Aş  vrea să spun pentru fermierii din România, că de-acolo s-a creat problema, nicio fermă nu are restricţii de livrare a laptelui către procesare şi către comercializare“, a declarat sursa citată pentru site-ul nostru. 

CE SPUNEA MINISTRUL AGRICULTURII PE 1 MARTIE 

Reamintim că Ministrul Agriculturii declara în data de 1 martie că nu exclude posibilitatea ca sursa contaminării cu E-coli a brânzei proaspete de vaci de la Lactate Brădet să fi fost laptele livrat de fermele din Dolj și Argeș. "(...) Este posibil și vom verifica pentru că, potrivit specialiștilor, contaminarea ar fi fost de la lapte. Personalul din fabrică este sănătos, nu este purtător și este greu de crezut că în comerț s-ar fi putut realiza contaminarea", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

PRIMELE REZULTATE ALE PROBELOR PRELEVATE 

Ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii, prin informările transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV).

Ancheta ANSVSA, desfăşurată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii a fost extinsă, din data de 26.02.2016, şi în judeţul Bacău, ca urmare a noilor informaţii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

Au fost recepţionate de IISPV 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.

Dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:

- probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).

- probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

Măsurile dispuse au fost următoarele:

•Sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei.

•Efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii.

•Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

•Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.

Toate aceste date sunt puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologică pe care o desfăşoară.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră