Efectele secetei încă sunt vizibile în Moldova

29 Ian 2016 | scris de Sorin Anghel
Efectele secetei încă sunt vizibile în Moldova

O topire treptată a zăpezii ar fi mult mai benefică pentru agricultură. Deocamdată, în cea mai mare parte a teritoriului, rezervele de apă din sol se încadrează în limita acceptabile. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a prezentat astăzi prognoza agrometeorologică pentru următoarele şapte zile, efectele secetei sunt încă vizibile în nordul şi vestul Moldovei.

 

Până la joi, 4 februarie, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2 şi 16°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între -8 şi 9°C, în aproape toată ţara. Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), nesemnificative din punct de vedere agricol, însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări. Totodată, local în zonele joase vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

 

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Izolat în nordul şi vestul Moldovei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

 

În condiţiile agrometeorologice prognozate, speciile de toamna şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Datorită regimului termic mai ridicat din aer şi sol, local în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor. Starea de vegetaţie a culturilor agricole se va menţine pe ansamblu medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive.

 

Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sub aspect fenologic, răpiţa îşi va continua înfrunzirea (4-8 frunze), în toate zonele de cultură. La pomii fructiferi şi viţa de vie va predomina starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră