Analiștii dau verdictul: economia mondială nu va putea evita recesiunea

22 Iun 2022
Analiștii dau verdictul: economia mondială nu va putea evita recesiunea

Probabilitatea ca economia mondială să cedeze la o recesiune se apropie de 50%, pe măsură ce băncile centrale înăsprește politica monetară și cererea de bunuri slăbește, potrivit economiștilor de la Citigroup, potrivit The National.

Șocurile de ofertă continuă să stimuleze inflația și să conducă în scădere a creșterii, în timp ce băncile centrale cresc acum puternic ratele dobânzilor, iar cererea de bunuri a consumatorilor se diminuează, au spus economiștii conduși de Nathan Sheets într-un raport de miercuri.

„Experiența istoriei indică faptul că dezinflația implică adesea costuri semnificative pentru creștere și vedem că probabilitatea agregată de recesiune se apropie acum de 50%”, au scris economiștii.

„Băncile centrale ar putea încă să creeze aterizările blânde – sau „blanșe” – pe care le încorporează în previziunile lor (și în ale noastre), dar acest lucru va necesita ca șocurile de ofertă să scadă și cererea să rămână rezistentă”.

Citigroup vede acum că economia mondială crește cu 3% în acest an și cu 2,8% în 2023. Economiștii săi au spus că, dacă va avea loc o recesiune, este probabil să fie una variabilă în care șomajul crește cu câteva puncte procentuale și producția experimentează un cuplu. de sferturi slabe.

De asemenea, directorul executiv al Deutsche Bank, Christian Sewing, a avertizat că economia globală s-ar putea îndrepta către o recesiune, pe măsură ce băncile centrale își intensifică eforturile de a reduce inflația, alăturându-se unui cor tot mai mare de directori și factori de decizie care desenează o imagine pesimistă.

Vorbind la summitul Future of Finance de miercuri de la Frankfurt, domnul Sewing a spus că economia globală se cedează sub mai multe tensiuni, de la problemele lanțului de aprovizionare din China până la creșterea prețurilor la alimente, în special în cele mai sărace țări.

„Cel puțin aș spune că avem 50% probabilitate de recesiune la nivel global”, a spus domnul Sewing.

În SUA și Europa, „probabilitatea ca o recesiune să vină în a doua jumătate a anului 2023, în timp ce în același timp ratele dobânzilor cresc, este evident în creștere față de previziunile pe care le aveam înainte de izbucnirea războiului” în Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, delegații la cel de-al doilea Forum economic anual din Qatar, de la directorul executiv al Tesla, Elon Musk, și economistul Nouriel Roubini, până la Bob Diamond de la Atlas Merchant Capital și Bill Winters de la StanChart, au avertizat că SUA se îndreaptă către o recesiune.

Între timp, Jamie Dimon, care conduce JPMorgan Chase, le-a spus investitorilor la începutul lunii iunie să se pregătească pentru un „uragan” economic, în timp ce economia se luptă împotriva unei combinații fără precedent de provocări.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră