"Codul stabilește proceduri comune și armonizate la nivelul întregii Uniuni Europene, în scopul facilitării activității comerciale. Astfel, indiferent de statul membru în care sunt declarate mărfurile se aplică aceleași reguli și, odată ce au fost îndeplinite formalitățile vamale, acestea pot circula liber sau pot fi comercializate pe întreg teritoriul UE", informează ANAf.
Una dintre noutățile promovate de noul Cod Vamal este implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, începând cu data de 1 mai 2016, care va gestiona toate schimburile de informații între autoritățile vamale și între operatorii economici și autoritățile vamale. O altă noutate este prelucrarea electronică a tuturor informațiilor schimbate între autoritățile vamale și între operatorii economici și autoritățile vamale.
De asemenea, operatorului economic i se oferă posibilitatea de a trimite clarificări și completări înainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Direcției generale a vămilor.
"Noul Cod Vamal va facilita activitatea comercială și va asigura protecția pieței interne. Cooperarea directă mai rapidă cu partenerii comerciali va securiza lanțurile de aprovizionare și va simplifica relația dintre mediul de afaceri și autoritățile vamale. Implementarea Noului Cod Vamal asigură premisele unui control vamal mai simplu și mai rapid, până în anul 2020", a declarat Dragoș Doroș, președintele ANAF.
Citeşte AICI care sunt reglementările unionale aplicabile de la 1 mai 2016