Alina Șerban: actrița de etnie romă cu un zâmbet cât soarele care schimbă mentalități în întreaga lume

06 Dec 2021
Alina Șerban: actrița de etnie romă cu un zâmbet cât soarele care schimbă mentalități în întreaga lume

Alina Șerban este o tânără actriță română de etnie romă. Povestea ei este absolut uluitoare: pleacă dintr-o familie simplă, se luptă cu prejudecăți, declară cu nonșalanță că este de etnie romă, cucerește lumea filmului și a teatrului cu talentul și zâmbetul său, iar în țară, atât la Excelsior, cât și la TNB, are spectacole incredibile care se joacă cu casa închisă.

A absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a făcut un master la The Royal Academy of Dramatic Art și a fost studenta română a anului 2012 în Marea Britanie. A scris două piese de teatru, care au avut un succes răsunător la Londra.

Dar începutul vieții este unul umbrit de abandon, casa de copii, respingerea oamenilor din cauza etnie. Alina nu a abandonat, a luptat, a îndurat, a câștigat.

La 16 ani, mama sa a intrat la pușcărie. Tatăl ei a murit. Fără niciun părinte, a ajuns într-un centru instituționalizat. Acolo a învățat ce înseamnă, de fapt, abandonul. Dar și  ce e violența. Astea însă au motivat-o să urmeze lumina. Abia a terminat liceul, dar a dat la trei facultăți de stat și a intrat la toate. A ales UNATC. Ați spune că mediul artistic ar fi lipsit de prejudecăți. Alina povestește într-un interviu cum facultatea i-a adâncit sentimentele de inferioritate. Dar, din nou, a fost ceva bun, căci s-a ridicat.

A rămas toată viața cu frici. Are momente când cicatricile din copilărie supurează din nou, frigul pătrunde în oase, singurătatea și abandonul ard pielea, respingerea societății șterge visele: „Am multe frici. Îmi e frică foarte tare să nu am ce mânca, pentru că știu ce înseamnă asta. Îmi e frică să fiu evacuată, pentru că știu ce înseamnă asta. Îmi e frică de abandon, pentru că eu știu ce înseamnă asta. Îmi e frică, de fapt, că toate premiile au venit printr-un noroc și că eu, de fapt, nu știu nimic”, declara actrița pentru presa din românia.

Pentru rolul interpretat în pelicula "Gipsy Queen", actriţa de etnie romă Alina Şerban a fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis). 

În calitate de actriţă, autoare şi regizoare, Alina Şerban a avut multe de înfruntat de-a lungul vieţii, dat fiind că provine dintr-o familie de romi. A străbătut deja un drum lung şi îşi trăieşte viaţa, sub toate aspectele, după principii clare: "Mă angajez pentru ceva doar atunci când simt că merită - nu doar pentru mine, ci pentru întreaga lume, pentru oameni. Înainte să încep ceva, îmi pun următoarea întrebare: 'Dăunez cuiva prin aceasta? Cine profită? Şi de ce povestesc povestea asta?'."

Alina s-a ghidat după aceste principii deja de la vârsta de 20 de ani. Dar n-a fost uşor, pentru că însemna să pui mereu sub semnul întrebării modele de gândire şi reguli de marketing. 

"Eu nu sunt doar o marcă. Eu întruchipez multe poveşti, pe care le tot descopăr. Ne aflăm pe un drum continuu în care evoluăm şi ne schimbăm. E dureros să fii mereu redus la o etichetă lipită pe frunte."

„Sunt născută în Bucureşti, într-o familie de romi, însă fratele meu are un alt tată şi el are părinţi de natură mixtă. Şi cred că sunt mulţi aşa. Dacă facem un test ADN, am afla că mulţi dintre noi suntem avem sânge amestecat. Eu am aflat de mică faptul că tata vine dintr-o familie tradiţională de romi, iar mama era mai emancipată. Erau foarte diferiţi unul de altul”, a povestit pentru life.ro.

„Diferenţele etnice pentru mine apasă mai mult, nu pentru că aş fi diferită la modul la care tu ai ceva mai special decât mine, ci pentru că accesul meu la resurse a fost mult mai dificil. Faptul că sunt prima din familia mea care a terminat liceul, că nu am avut camera mea până la 23 de ani, că am părinţi care vorbesc romanes şi nu au putut să mă ajute la teme, totul ţine de generaţii şi de un context istoric, aşa că dacă noi am putea să ne ştim mai bine istoria, să ne ştim mai bine între noi, diferenţele astea sper că s-ar mai micşora şi am putea să ne privim ca oameni. Asta îmi doresc, de fapt”
Din 2009, am început lupta cu prejudecăţile. M-am născut în 1986, dar până în 2009 nu am avut puterea să recunosc că sunt rromă, de teamă, de ruşine. Dar am decis că e momentul să schimb prejudecăţile, să le arăt tuturor, prin artă, cine suntem noi, de fapt. Pentru că rromi au foarte multe de oferit României, iar arta este modul prin care eu cred că se poate produce schimbare. Prin teatru, prin muzică, prin film, prin pictură, prin orice formă de artă eu cred că valorile şi cu cultura rromilor pot aduce poveştile noastre în faţă şi pot genera, cu adevărat, schimbare”

Alina Șerban este prima actriță de etnie romă care a regizat un spectacol pe scena emblematicului Teatru Național ”Ion Luca Caragiale” din București așa cum declară reprezentanții:

„Cel mai bun copil din lume” reprezintă o dublă premieră în România. Artista Alina Șerban devine prima regizoare romă care montează la Teatrul Național București și aduce pe cea mai importantă scenă a teatrului românesc o poveste romă, cea a propriei sale vieți. „Cel mai bun copil din lume” spune povestea luminoasă a unei fete rome care, după o adolescență în care se confruntă cu sărăcia și rămâne fără părinți, găsește puterea de a refuza un destin previzibil. Eroina își creează prin propriile forțe un alt destin.

Călăuzită de promisiunea făcută mamei sale  de a fi „cel mai bun copil din lume,” tânăra cucerește lumea, urmându-și visul de a studia la cele mai bune școli din lume. „Cel mai bun copil din lume” ajunge de unde a pornit, în București, însă de această dată, protagonistă pe scena Teatrului Național.

Spectacolul este despre puterea de a obține imposibilul, despre efortul de a face pace cu trecutul și cu propria identitate, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră