Actrița Ilinca Tomoroveanu a plecat dintre noi după o lungă și grea suferință purtată cu discreție. Cei care doresc să-şi ia un ultim rămas bun sunt aşteptaţi vineri 3 mai, începând cu ora 16.30 la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” (Biserica Mavrogheni, Str. Monetăriei nr.4, lângă Muzeul Ţăranului Român).
Sâmbătă 4 mai, între orele 10.00-13.00, sicriul va fi depus în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Național. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 4 mai 2019, la ora 13.30, la Cimitirul Bellu, anunță Teatrul Național București.
Ilinca Tomoroveanu a jucat pe scena Naţionalului bucureştean încă de la debut, din 1964 şi până la sfârşitul carierei, în piese din marele repertoriu universal şi naţional, abordând o mare varietate de personaje, de la Oana din „Apus de soare”, Crina din „Patima roşie" de Mihail Sorbu, Anca - „Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, Celesta Finley din „Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams la Clitemnestra în „Trilogia antică" şi Irena Romescu din „Jocul ielelor" şi toate acestea numai pe scenele TNB, unde ultimul rol nou a fost Bătrâna din piesa lui Tuncer Cücenoğlu „Avalanşa”, în regia lui Radu Afrim.
De-a lungul carierei a lucrat sub îndrumarea unor regizori renumiţi ca Sică Alexandrescu, Marietta Sadova, Alexandru Finţi, Horea Popescu, Mihai Berechet, Ion Cojar, Sanda Manu, Andrei Şerban.
A fost răsplătită cu distincţii importante cum ar fi cea acordată de statul francez - Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, 2012 şi cea acordată de Preşedinţia României în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
A fost Directorul artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti începând din 2005 şi până la finalul vieţii. A făcut parte din Senatul UNITER şi, ca nepoată a poetului Octavian Goga, a cinstit memoria prestigiosului scriitor cu ajutorul Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga" a cărei Preşedintă de onoare a fost începând din 1999.
”Zâmbetul ei cald, chipul cu adevărat de icoană, frumusețea cu care a fost dăruită de Dumnezeu ne vor însoți mereu, ca un îndemn pentru noi toți, și pentru fiecare în parte, pentru a trăi într-o lume mai demnă și mai lipsită de tulburare... ”, se arată în comunicatul teatrului.