A murit creatoarea de modă Zina Dumitrescu

28 Mar 2019 | scris de M.C.
A murit creatoarea de modă Zina Dumitrescu

Cunoscuta creatoare de modă Zina Dumitrescu s-a stins din viață, la 82 de ani, anunță antena3.ro. "A fost găsită în stop cardiac. A fost resuscitată până la ora 16,25. S-a constatat decesul, s-au întrerupt manevrele (de resuscitare - n.r.)", a precizat pentru agerpres.ro coordonatorul SMURD, Bogdan Opriţa.

Cunoscuta creatoare de modă și-a petrecut ultimii ani din viață într-un azil pentru bătrâni de lângă București. Ea suferea de Alzheimer.

Creatoarea de modă, pe numele ei real Zenobia Bogoș, s-a născut în anul 1936, în Județul Ismail, din Republica Moldova. 

„Tatăl meu a fost comandat în garda regală. Pe vremea aceea, ca să te poți mărita ca un ofițer trebuia să ai dotă, iar mama mea provine dintr-o familie de oameni foarte înstăriți din Huși. Mama m-a avut la o vârstă foarte fragedă, s-a măritat la 17 ani jumătate și m-a născut după un an de la căsătorie. După răzoi a trebuit să ne refugiem în România”, povestea Zina Dumitrecu în urmă cu un an, într-un interviu acordat pentru gazetamondena.ro. 

Încă din liceu, Zina a lucrat ca model la Casa de Modă Venus, al cărei director avea să devină la vârsta de 30 de ani.

În timp, designerul și-a câștigat renumele de „Mama Modei Românești”. Numită și „mama Zina", creatoarea de modă a lansat manechine care au devenit celebre perecum Romanița Ivan, Dana Săvuică, Melek Ament, Bianca Brad sau Jeanine. 

Zina Dumitrescu s-a lăsat de Facultatea de Drept pentru a intra la Facultatea de Teatru și Film. Fiind o femeie frumoasă, toată lumea o întreba de ce nu se face actriță. 

„Eram prin anul trei de drept și aveam o mătușă, Lucia Novacovici, care era bibliotecara Teatrului Național. Ducându-mă pe la ea prin vizită, în tinerețe am citit foarte mult - eram pe atunci superbă, cu părul blond până la brâu-toată lumea din treatru mă întreba de ce nu dau la teatru....m-a prezentat regizoarei Marieta Sadova, care de-abia ieșise din închisoare și era bună prietenă cu mătușa mea.(...) Am intrat la Institutul de Teatru și Film. Culmea este că în anul în care intram eu, a picat actrița Irina Petrescu. M-am retras de la Drept, imediat ce am intrat la Institut, la clasa lui Pop Marția, Dreptul terminându-l mai târziu, la fără frecvență, de gura părinților mei, care doreau să termin o facultate mai serioasă”, povestea creatoarea de modă. 

Zina Dumitrescu a fost prietenă bună și colegă de trupă cu Stela Popescu (79 de ani). În anul I de facultate, a fost selectată de către departamentul de creație de la Fabrica de Creație, alături de Stela, pentru a fi manechin.

Acolo l-a cunoscut pe Costică Dima, pe care îl considera unul dintre cei mai mari designeri și tehnicieni în materie de modă din România. 

Zina Dumitrescu a cunoscut-o și pe Elena Ceaușescu pentru care a refuzat să lucreze. Despre soția lui Nicoae Ceaușescu, creatoarea de modă a mărturisit că nu avea haine urâte, dar nu avea stil și nu știa să își poarte ținutele și deși era preocupată de modă, Elena Ceaușescu arăta îngrozitor din punct de vedere al stilului. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră