Madonna a fost invitatul special al finalei Eurovision şi a cântat sâmbătă, pe scena de la Tel Aviv, hitul "Like a Prayer" şi noul său single, "Future", acesta din urmă alături de rapperul Quavo.
"Sunteţi toţi câştigători", le-a spus Madonna artiştilor de la Eurovision, înainte de a urca pe scena concursului. "Să nu subestimaţi niciodată puterea muzicii!", a exclamat ea.
Cântăreaţa americană a profitat însă de faptul că a fost invitată la concurs, pentru o prestaţie de două melodii, şi a strecurat în timp ce se producea pe scenă un mesaj discret.
În ciuda regulilor concursului Eurovision, care se vrea apolitic, drapelul palestinian s-a strecurat de două ori în direct în timpul finalei de la Tel Aviv. Atât Madonna, cât şi candidaţii islandezi s-au hazardat să încalce regulile.
Un drapel israelian şi unul palestinian au fost văzute pe spatele unui dansator şi al unei dansatoare care se îmbrăţişau, în timp ce Madonna interpreta noua sa melodie "Future".
Într-un comunicat citat de Reuters, Uniunea Europeană pentru Radio Televiziune (UER) a declarat că organizatorii nu erau la curent cu intenţia starului mondial de a introduce acest element în prestaţia sa pe scenă. Prestaţie pentru care Israelul a plătit-o cu un milion de dolari!
"Concursul Eurovision este un eveniment apolitic, iar Madonna a fost înştiinţată", precizează UER.
Într-un scurt interviu transmis cu ocazia finalei, Madonna a subliniat rolul muzicii. "Să nu subestimăm puterea muzicii de a apropia oamenii", a spus ea.
Pe contul său de Twitter, Madonna s-a declarat recunoscătoare pentru ocazia de a difuza un mesaj de pace şi de unitate.
Grupul islandez Hatari, care s-a clasat pe locul 10, a transmis la rândul său poziţia sa politică privind Orientul Mijlociu şi a fluturat banderole în culorile drapelului palestinian, în timp ce se anunţau rezultatele, ceea ce a astras sancţiuni din partea publicului, care a fluierat concurenţii islandezi.
UER a precizat într-un comunicat citat de Reuters că acţiunile grupului islandez contravin direct regulilor concursului şi că vor fi luate în discuţie consecinţele, de către conducerea competiţiei.
Candidaţii islandezi erau cunoscuţi pentru sensibilităţile propalestiniene chiar dinainte de a se fi calificat la Eurovision.
Finala Eurovision 2019 s-a ţinut la Tel Aviv, Israel. Duncan Laurence, cântăreţ din Olanda, a câştigat concursul, cu melodia "Arcade".
România nu s-a calificat în finală, pentru al doilea an consecutiv.
UPDATE
Ministrul israelian al Culturii, Miri Regev, a spus duminică că prezenţa steagului palestinian pe spatele dansatorilor care au însoţit-o pe Madonna pe scenă în timpul finalei concursului Eurovision a fost o ''eroare'', informează AFP.
"Este o eroare, nu putem implica politica la un eveniment cultural, cu tot respectul pe care i-l port Madonnei", a spus ministra Regev, înaintea reuniunii săptămânale a consiliului de miniştri.
Chestionată de jurnalişti, Regev, care nu a asistat la finala de sâmbătă seară a concursului Eurovision din Tel Aviv, a criticat postul de televiziune public israelian Kan, care, potrivit acesteia, nu şi-a îndeplinit corect misiunea permiţând drapelului palestinian să apară pe ecrane.