Încălzirea climei : Gheţarii din Tibet, ameninţaţi cu dispariţia până în 2050

20 Oct 2015
Încălzirea climei : Gheţarii din Tibet, ameninţaţi cu dispariţia până în 2050
Două treimi din gheţarii tibetani sunt ameninţaţi cu dispariţia până în 2050, din cauza încălzirii climatice, a declarat, marţi, guvernul tibetan în exil, cerând să participe la conferinţa asupra climei de la Paris, anunţă Reuters.  

Platoul tibetan, care adăposteşte cea mai mare rezervă de gheaţă a planetei în afara celor doi poli, a înregistrat în cursul ultimilor 50 de ani o creştere a temperaturii cu 1,3 grade Celsius, de trei ori mai mult, comparativ cu media la nivel global, a subliniat guvernul într-un comunicat.

Tibetul, cu altitudinea medie care depăşeşte 4.000 de metri, este în mod special afectat de modificările climatice. Trebuie să protejăm platoul tibetan nu doar pentru tibetani, dar şi pentru binele mediului şi perenitatea întregii planete, a scris dalai-lama, şeful spiritual în exil al tibetanilor. »La fel de vital ca Arctica şi Antarctica, Tibetul este al treilea pol », subliniaza acesta.

Potrivit liderilor tibetani în exil, topirea gheţarilor ar putea însemna eliberarea a milioane de tone de carbon în aer, ceea ce va accentua încălzirea climei.

Aproximativ  200 de ţări se reunesc, la sfârşitul lunii noiembrie, la Paris, în cadrul unei conferinţe privind modificările climatice. 

Alte stiri din Vremea

Ultima oră