Un cuptor de nelocuit pentru om. Aceasta este în rezumat ceea ce ar putea deveni o mare parte a Golfului Persic până la sfârşitul acestui secol din cauza încălzirii climei, potrivit unui studiu publicat luni, 26 octombrie, în revista Nature Climate Change, scrie Huffington Post.
Aşa cum spun specialiştii, corpul uman este capabil să se adapteze la temperaturi extreme, în special cu ajutorul transpiraţiei. Dar pentru aceasta, trebuie ca temperatura de condensare, care combină temperatura şi umiditatea, să fie sub pragul de 35 de grade Celsius. Or, potrivit specialiştilor, care se bazează pe modificările climatice, acest prag este cu mult depăşit. Golful Persic, unde se află Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irakul, Iranul sau Qatarul, este şi în prezent unul dintre cele mai calde locuri din lume. Aici temperaturile şi indicii de căldură (care ţin seama de umiditate) deţin recorduri. 74 grade Celsius au fost deja atinse în Iran, în luna august, chiar dacă nu este vorba de un record omologat, explică Washington Post.
Dacă emisiile de gaze cu efect de seră se păstrează pe traiectoria actuală, cercetătorii se tem că depăşirile acestui prag, care definesc limita capacităţii de supravieţuire a unui om într-o stare normală de sănătate în mediul exterior bine ventilat”. Depăşirile vor afecta oraşe mari cum sunt Abou Dhabi, Doha, Dubai, Dhahran şi Bandar Abbas şi ar putea ameninţa în special persoanele în vârstă şi vulnerabile.
Dacă încălzirea climei nu va fi redusă în mod considerabil, aceste regiuni nu vor mai putea găzdui locuinţe pentru om estimează autorii studiului, care mai subliniază că supravieţuirea în mediul extern a indivizilor, chiar tineri şi sănătoşi, este în mod serios ameninţată.