Vremea joaca un rol foarte important in agricultura romaneasca. Din acest motiv, Administratia Nationala de Meteorologie emite saptamanal o prognoza agrometeorologica. In week-end vremea va fi mai rece decat in aceste zile, dar normala pentru aceasta perioada calendaristica.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 9 si 21°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între -2 si 14°C pe aproape întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale în majoritatea zonelor de cultură, iar izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în majoritatea zonelor de cultură ale ţării, cu excepţia unor suprafeţe agricole din nordul şi estul Moldovei, sud-estul Dobrogei şi estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi izolat puternică.
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe arealele agricole unde se menţin deficite de apă în sol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant în fazele de germinare-răsărire (10-100%), precum şi formarea frunzei a treia (10-40%) la culturile înfiinţate în perioada optimă. În funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge germinarea (60- 100%), răsărirea (30-100%) şi creşterea aparatului foliar (5-10 frunze).