Cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA au descoperit că viermii de făină sunt capabili să degradeze în mod natural materialele plastice, considerate azi nereciclabile, anunţă site-ul Gentside Decouvert.
La ora actuală, producţia de deşeuri reprezintă una din problemele de mediu majore. Cu toată trierea deşeurilor menajere, cantitatea de materiale plastice nereciclabile aruncate, anual, este considerabilă. De exemplu, în SUA, aproape 30 de milioane de tone anual. Soluţia o reprezintă limitarea acestor depozite de deşeuri printr-o nouă tehnologie, aplicabilă inclusiv materialelor plastice nereciclabile. Această tehnică se bazează pe folosirea viermilor de făină.
Cercetătorii au remarcat că bacteriile din intestinul larvelor sunt capabile de a degrada polistirenul în deplină securitate. Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetători a monitorizat 100 de viermi de făină care de la naşterea lor s-au hrănit doar cu polistiren.
Rezultatele, publicate în revista Environmental Science and Technology, sugerează că larvele ingerează zilnic între 34 şi 39 miligrame din această substanţă. Astfel, în ansamblu materialelor plastice, aproximativ jumătate din cantitate este convertită în dioxid de carbon şi cealaltă este excretată sub formă de excremente utilizabile pentru soluri şi culturi.
Până acum, materialele plastice, cum este polistirenul, erau considerate non biodegradabile. Larvele sunt capabile să degradeze polistirenul. În natură, aceste larve se hrănesc în principal cu cereale. Dar în captivitate, ele adoptă un alt mod de a se hrăni.
Folosirea viermilor de făină pentru dezintegrarea acestor materialele plastice ar putea reduce astfel impactul asupra mediului. “Rezultatele noastre au deschis calea unei soluţii contra unei probleme mondiale în privinţa poluării cu materiale plastice”, afirmă într-un comunicat Wei-Min Wu, inginer-cercetător, co-autor al acestui studio.
Totuşi, la ora actuală, este dificilă atacarea munţilor de plastice nedegradabile cu viermii de făină pentru simplul motiv că aceştia sunt insuficienţi. Dar această soluţie trebuie studiată, cu scopul de a concepe enzime capabile să biodegradeze materialele plastice în mod eficient.