CLIMĂ. Cel mai mare gheţar din lume s-a rupt în bucăţi şi se topeşte

19 Apr 2021 | scris de Istvan Deak
CLIMĂ. Cel mai mare gheţar din lume s-a rupt în bucăţi şi se topeşte

Imaginile din satelit arată cum ceea ce a fost odată cel mai mare gheţar din lume s-a rupt în bucăţi şi se topeşte. Cunsocut sub numele de A-68, gheţarul acoperea aproximativ 6.000 km pătraţi în momentul în care s-a rupt din calota Antarcticii, în 2017, potrivit BBC.

Ruperea gheţarilor Antarcticii este un proces natural care are loc frecvent, dar numai ocazional acest proces produce adevăraţi coloşi de gheaţă, precum A-68, un bloc plutitor cu o greutate de 1.000 de miliarde de tone.

Gheţarul a înaintat în apele sudice ale Oceanului Atlantic şi, pe măsură ce se apropia de insula South Georgia, teritoriu britanic de peste mări, a intrat în contact cu fundul oceanului şi pentru o vreme a părut că rămâne pe loc, perturbând activitatea focilor şi a pinguinilor, aflaţi în număr foarte mare pe insulă. Apele mai calde, curenţii oceanici şi temperaturile crescute au rupt gheţarul A-68 în mii de bucăţi. Centrul Naţional pentru Gheţari din Statele Unite a declarat că acum bucăţile rupte sunt mult prea mici pentru a provoca o blocare a traficului maritim.

Sursa foto:   CPL PHIL DYE RAF/CROWN COPYRIGHT

Alte stiri din Verde

Ultima oră