Cercetătorii susţin că suplimentele cu vitamina D pot preveni gripa şi răceala. Un studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra arată că vitamina D protejează împotriva infecţiilor respiratorii acute. Rezultatele studiului se bazează pe faptul că în lunile de iarnă nivelul vitaminei D în organism este cel mai scăzut, relatează ibtimes.co.uk.
Beneficiile vitaminei D sunt de mult timp subiect de dezbatere. Aceasta este bună pentru oase şi muşchi, existând chiar şi o legătură între nivelul de vitamina D din organism şi depresie. Dar unii experţi susţin că vitamina D nu are un efect prea mare în prevenirea răcelilor.
Profesorul Louis Levy, de la Direcţia de Sănătate Publică din Anglia, spune că dovezile legăturii dintre vitamina D şi infecţii sunt inconsistente, iar studiul nu oferă suficiente dovezi care să susţină prescrierea vitaminei D pentru prevenirea infecţiilor tractului respirator.
Nu există leac pentru răceală. Cel mai des întâlnit virus, rinovirusul, are peste 100 subtipuri, aşa că vindecarea unei răceli ar însemna eradicarea a unui număr mare de de virusuri respiratorii care produc simptome similare. De asemenea, o răceală poate dura maximum două săptămâni şi simptomele sunt relativ uşoare, aşa că găsirea unui tratament nu este o prioritate.
Singurele măsuri preventive sunt un stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie corectă, mişcare, consum normal de lichide, pentru menţinerea în formă a sistemului imunitar. Spălatul pe mâini şi evitarea ducerii acestora la ochi şi gură ajută, de asemenea, la prevenirea îmbolnăvirilor de răceală şi gripă, având în vedere că virusurile se răspândesc prin picături foarte mici răspândite în aer când tuşim sau strănutăm, care se aşează apoi pe obiectele pe care le atingem.
Dar vitamina C ajută? Multora dintre noi ni s-a spus că, dacă mâncăm portocale, prevenim răceala şi gripa, dar un studiu din 2013 a ajuns la concluzia că ingestia regulată de vitamina C nu are efecte asupra incidenţei răcelii comune la populaţia obişnuită, ci, în cel mai bun caz, reduce durata simptomelor.
Cât priveşte zincul, studiile au arătat că reduce severitatea simptomelor, deşi ingestia îndelungată poate duce la îmbolnăvire şi la apariţia unui gust neplăcut în gură. Din nefericire, spray-urile nazale ce conţin zinc au doar efectul unui... placebo.