Studiul a încercat să afle cât timp i-ar lua opiniei publice să demonstreze presupusele conspiraţii. David Grimes de la Oxford University din Marea Britanie, spune că a creat o ecuaţie care testează durata unei teorii a conspiraţiei, bazate de scandaluri anterioare, dovedite a fi adevărate, inclusiv experimentul Tuskegee, în cadrul căruia pacienţilor afroamericani nu li s-a administrat penicilină pentru a putea fi observate efectele bolii pe termen lung. Grimes a luat în considerare numărul conspiratorilor, cât timp a trecut şi posibilitatea inexistenţei unei conspiraţii.
“E normal să respingi teoriile conspiraţiei şi susţinătorii lor, dar am vrut să abordez lucrurile invers, să văd dacă aceste conspiraţii sunt posibile”, a declarat Grimes pentru The Guardian. “Pentru a face acest lucru, am luat în considerare o condiţie esenţială pentru ca o conspiraţie să fie valabilă - secretul", a adăugat el.
Grimes a aplicat formula la patru teorii ale conspiraţiei celebre: zborul pe Lună a fost un fals, schimbarea climatică e o păcăleală, vaccinul provoacă autism şi companiile farmaceutice au un leac pentru cancer, dar refuză să-l facă public. Ecuaţia stabileşte că, dacă cele patru conspiraţii ar fi reale, faptele care le susţin ar fi trebuit să devină publice până acum.
El a stabilit numărul maxim de persoane care ar fi putut lua parte la o conspiraţie pentru a păstra secretul. Ca să dureze un secol, un scandal secret ar trebui să includă peste 125 de colaboratori. "Farsa" zborului pe Lună, de exemplu, a început în 1965 şi ar fi trebuit să implice implice vreo 411.000 de angajaţi ai NASA. Cu astfel de parametri, adevărul ar fi trebuit să iasă la iveală în 3,7 ani, în timp ce conspiraţia leacului pentru cancer ar fi trebuit să se dovedească adevărată în 3,2 ani.
“Chiar dacă un grup mic de cercetători necinstiţi ar fi falsificat datele despre schimbarea climatică sau ar fi încercat să ascundă informaţii despre vaccinare, analizele altor cercetători ar fi subminat conspiraţia pusă la cale. Pentru o astfel de înşelăciune, majoritatea oamenilor de știință dintr-un domeniu ar trebui să conspire reciproc - o situaţie extrem de puțin probabil să fie viabilă, după cum arată modelul nostru", a mai spus Grimes.
Monty McGovern, matematician la Univesitatea Washington, a declarat la BBC că metodele de studiu par rezonabile, iar probabilităţile calculate, plauzibile.