Pentru 90% dintre copiii de 2-3 ani, diagnosticaţi cu o formă de autism, factorul declanşator este vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitatea virtuală, arată un studiu realizat de Centrul pentru Copii cu Autism.
Marius Zamfir, psiholog şi coordonator Centru pentru Copii cu Autism, spune că mai ales în cazul copiilor de 0-2 ani, consumul TV este foarte dăunător, ajungându-se ca în marea majoritate a cazurilor în care micuţii au fost lăsaţi în medie peste 5 ore/zi în faţa mediilor virtuale, la diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho-motrică, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi, mai grav, de ADHD sau chiar de autism.
"Este aproape imposibil să faci diagnosticul diferenţiat dacă are sau nu are autism virtual sau autism clasic pentru că simptomele sunt perfect la fel. Simptomele autismului sunt lipsa reciprocităţii sociale, lipsa contactului vizual, lipsa dezvoltării limbajului, lipsa jocului şi mai ales a jocului social, de rol în care copilul se preface că este ceva sau că face ceva şi jocurile stereotipe şi repetitive", a mai spus Marius Zamfir, conform mediafax.ro.