Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o cameră care vede prin corpul uman. Acest lucru va ajuta medicii să urmărească examinările interne, în loc să se bazeze pe razele X, relatează dailymail.co.uk.
Camera detectează surse de lumină în interiorul corpului, cum ar fi cea de la capătul unui endoscop. O astfel de lumină poate fi detectată chiar și prin 20 cm de țesut. Camera este, de asemenea, adecvată pentru utilizare la patul pacientului.
Profesorul Kev Dhaliwal de la Universitatea din Edinburgh, implicat în dezvoltarea camerei, a declarat: "Are un potențial imens pentru diverse aplicații".
Abilitatea de a vedea loca;ia unui dispozitiv este crucială pentru multe aplicaţii în domeniul asistenţei medicale, în timp ce se caută tot mai mult abordari minim invazive pentru tratarea bolilor.
Fasciculele endoscoapelor trec prin corp, dar, de obicei, o fac mai mult pe sărite, decât în linie dreaptă, ceea ce face dificilă obținerea unei imagini clare. Noua cameră detectează particule mici de lumină, cunoscute sub numele de fotoni.
În afară de identificarea luminii prin țesut gros, camera înregistrează, de asemenea, timpul necesar pentru ca razele să treacă prin corp, ceea ce înseamnă că dispozitivul poate detecta exact unde este endoscopul.
Un astfel de dispozitiv face parte din Proteus Interdisciplinary Research Collaboration, care dezvoltă tehnologii pentru diagnosticarea și tratarea bolilor pulmonare. A fost creat alături de Universitatea Heriot-Watt din Marea Britanie.