Regizori, arheologi şi istorici în cea mai mare operaţiune de căutare a Atlantidei

18 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Regizori, arheologi şi istorici în cea mai mare operaţiune de căutare a Atlantidei

Cea mai mare operaţiune de căutare a Atlantidei din acest secol va fi prezentată într-un documentar, difuzat în premieră de National Geografic, la 29 ianuarie. Atlantis Rising prezintă cea mai complicată şi extinsă operaţiune de căutare făcută vreodată pentru descoperirea unor urme ale renumitei civilizaţii mitice, relatează ibtimes.co.uk. 

În documentar apar regizorii James Cameron şi Simcha Jacobovici, care lucrează împreună cu un grup de arheologi, oameni de ştiinţă şi istorici, pentru a descoperi secretele atlantizilor şi pentru a afla dacă un anumit loc sau o anumită comunitate a stat la baza legendei.

Mitul Atlantidei apare în două dialoguri ale lui Platon, filosoful grec spunând că legenda i-a fost transmisă de generaţii de poeţi, dar referirile sale sunt singurele despre existenţa civilizaţiei mitice . 

Spre deosebire de majoritatea legendelor, ale căror origini sunt neclare şi care s-au pierdut cu trecerea timpului, mitul Atlantidei a apărut în scrierile filosofului grec Platon. Două dintre dialogurile sale, "Temaeus" şi "Critas", datând din secolul 4, se referă la marele oraş şi misterioasa civilizaţie. 

Atlantida este descrisă ca o insulă, cu un mare oraş-capitală, fondată de indivizi jumătate oameni, jumătate zei, care au creat o civilizaţie utopică. Insula avea o faună sălbatică exotică, abunda de resurse naturale şi metale preţioase, transformând repede comunitatea într-una bogată şi puternică, cu excelente abilităţi de navigare.

Progresul insulei i-a făcut invidioşi pe zei, care s-au înfuriat şi au decis să-i pedepsească. A trimis peste ei inundaţii şi cutremure, iar Atlantida s-a scufundat pentru totdeauna.

Platon s-a inspirat, probabil, din locurile şi oamenii timpurilor sale când a scris cele două dialoguri, neexistând nici o dovadă că Atlantida a existat şi că a fost înghiţită de ocean. Asta nu a împiedicat mii de oamenii, din mai multe ţări şi generaţii, să se lase fascinaţi de mit şi să caute indicii despre existenţa oraşului pierdut.  

Documentarul National Geographic se concentrează pe descoperirea a 6 ancore antice care datează din Epoca Bronzului. Împreună, ele reprezintă cel mai mare tezaur de ancore descoperit vreodată în partea atlantică a strâmtorii Gibraltar. 

"Aceste ancore au o vechime de 3.500 - 4.000 de ani şi indică existenţa unui port la Atlantic, unde nici nu îndrăzneam să visez să găsesc ancore", a declarat cineastul Jacobovici. "Este mai uşor să găseşti acul în carul cu fân, decât ancore din Epoca de Bronz în Atlantic", a mai spus el. 

Care e legătura între aceste ancore şi civilizaţia din Atlantida rămâne de văzut, dar filmul este interesant pentru toţi cei cutrioşi să descopere mitul Atlantidei, aşa cum a fost documentat în unul dintre cele mai eforturi de a stabili ce e adevăr şi ce e legendă.

Majoritatea explorărilor anterioare au vizat situri izolate, individuale, subacvatice, dar în documentarul Atlantis Rising, cercetătorii vor invita telespectatorii la o lungă călătorie din Grecia la Oceanul Atlantic, cu scopul de a creşte şansele rezolvării misterului scufundării Atlantidei.  

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră