Studiul arată că greutatea nedorită acumulată în timpul sărbătorilor de iarnă poate persista timp de câteva luni și chiar până în vara următoare, informează Medical News Today, citată de agerpres.ro.
Conform studiului, în următoarele zece zile după Crăciun s-a observat o creștere cu 0,6% a greutății corporale în comparație cu perioada de zece zile de dinaintea acestei importante sărbători.
În plus, oamenii de știință au constatat că până în vara următoare participanții la studiu au reușit să dea jos doar aproximativ jumătate din greutatea nedorită acumulată înainte de 25 decembrie.
Brian Wansink de la Universitatea Cornell din Ithaca, co-autor al studiului, susține că oamenii ar trebui să fie mai bine informați în legătură cu kilogramele ''încăpățânate'' acumulate de sărbători.
''Ar putea fi mai bine ca pacienții să fie informați cu privire la faptul că, în ciuda faptului că jumătate din greutatea corporală adăugată de sărbători este pierdută imediat după aceea, cealaltă jumătate pare să se mențină până în lunile de vară și chiar mai mult'', notează acesta.
Potrivit Royal Society for Public Health (RSPH) din Marea Britanie, în perioada sărbătorilor se pot mânca chiar și 6.000 de calorii pe zi — de aproape trei ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată.
RSPH notează că este nevoie de 44 de minute de plimbare pe jos pentru a ''arde'' caloriile dintr-o cană cu vin fiert, iar pentru a ''anihila'' caloriile de la cina copioasă de Crăciun ar fi nevoie de 1 oră și 40 de minute de alergare.
Autorii cercetării realizată la Universitatea Cornell completează că dacă o persoană are grijă să nu se îngrașe în perioada sărbătorilor nu va avea de ce să își facă griji ulterior.
Nutriționistul Erin Morse, șef de clinică la Ronald Reagan Medical Center din cadrul Universității California din Los Angeles, spune că pentru a evita consumul exagerat de mâncare nu trebuie să ne așezăm la mesele festive flămânzi. De asemenea, acesta recomandă în prealabil consumul unui măr sau a unui bol cu supă de legume, iar după masă o plimbare pe jos.
Studiul a fost realizat de o echipă de oameni de știință americani pe 1.781 de persoane din Statele Unite, 760 din Germania și 383 din Japonia.