Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au fost norocoșii care au văzut şi au fotografiat vulturul care se numeşte Adonis. Pasărea ajunsă în România provine dintr-un program de înmulțire din captivitate, din Cehia, și a fost eliberată în 2014 în Masivul Central Francez într-un proiect european de reintroducere a zăganilor.
Adonis a plecat apoi prin toată Europa — Belgia, Germania, Elveția, Franța, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina și acum România. Coordonatorul elvețian al proiectului a luat legătura cu Ciprian Fântână (SOR) și a semnalat faptul că emițătorul păsării transmitea date din aceeași locație, ceea ce însemna că e posibil să fi apărut probleme.
Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au format echipa care a verificat starea vulturului. 'Mergeam cu Cristi în apropiere de locația indicată de emițător, când l-am văzut. Adonis era pe un mal înalt, în apropiere. Era imposibil de ratat, pentru că este o pasăre foarte mare. După ce ne-a văzut, și-a luat zborul și a trecut apoi pe deasupra noastră de mai multe ori, ceea ce ne-a dat ocazia să îl vedem bine și să avem fotografii detaliate cu vulturul', a povestit biologul Sebastian Bugariu, conform unui comunicat al Societăţii Ornitologice Române.
Până acum, zăganul Adonis, primul observat în România dupa 83 de ani, a survolat Transilvania. În zilele în care 'se plimbă', Adonis poate parcurge 190-200 de kilometri sau chiar mai bine. Traseul său poate fi observat online pe hartă, la următoarea adresă: http://rapaces.lpo.fr/gypaete-grands-causses/le-suivi-des-oiseaux#idancre1
Datale publice de pe acest site au un delay de câteva zile, în funcție de cum sunt recepționate de la emițătorul de tip GPS-GSM.
Zăganul (cuvântul este moștenit din limba dacilor), mai este cunoscut și sub denumirea de vultur bărbos. Este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului 20, caracteristic zonelor muntoase și este prezent în mod obișnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit și la 7500 m altitudine în Himalaya.