Există mai multe teorii privind mâncărurile de la Cina cea de Taină. În celebra pictură a lui Da Vinci, Iisus şi apostolii săi ar mânca ţipar (peşte). Papa Benedict al XV-lea spunea în 2007 că la masă nu s-a mâncat miel, pentru că Cina cea de Taină a avut loc înainte de sezonul în care se tăiau miei. O altă teorie susţine că, de fapt, cina era Pesah, o sărbătoare religioasă evreiască, conform descoperă.ro.
Experţii susţin însă că, potrivit Bibliei, Isus şi apostolii săi au mâncat pâine nedospită şi au băut vin, dar există şi alte detalii ascunse.
În Cina cea de taină a lui Leonardo Da Vinci se regăsesc detalii uimitoare, unele descoperite abia recent, cu ocazia ultimei restaurări de la sfârşitul anilor '90.
Aceste detalii scot la iveală o mâncare care pare scoasă din context: peşte la grătar cu felii de portocale. Deşi nu era o mâncare comună pe vremea lui Iisus, ţiparul şi portocalele reprezentau un meniu des întâlnit în Italia secolului al XV-lea, în timpul lui Da Vinci.
Fructe, precum strugurii şi smochinele, erau abundente în această regiune, dar nu existau la începutul primăverii. Este posibil, totuşi, ca la masă să fi fost smochine uscate.
De asemenea, mielul nu putea fi servit la Cina cea de Taină, după cum afirmă Papa Benedict al XVI-lea. Fostul Pontif spune că locul mielului a fost luat de Iisus, conform citatului biblic „Luaţi şi mâncaţi, acesta este trupul meu”, rostit la împărţirea pâinii apostolilor.
O altă teorie vine de la arheologii italieni. Un studiu din 2015 arată că mai multe mâncăruri servite la Pesah sunt comune Cinei cea de Taină.