Uraganele Irma și Harvey au reaprins discuțiile privind legătura dintre încălzirea globală și fenomenele meteo extreme, iar climatologii spun că această conexiune dintre cele două fenomene este mai evidentă ca niciodată.
Explicația perfect științifică presupune o analiză complexă în care sunt implicați factori precum modele climatice, istoricul temperaturilor și teoria probabilităților, e extrem de pretențioasă și mai greu de înțeles de marele public.
Pentru a sintetiza, climatologii spun că trebuie să înțelegem că odată cu creșterea temperaturii globale cu un grad Celsius, atmosfera reține cu 7% mai multă apă - lucru demonstrat de ecuația Clausius-Clapeyron, o lege a fizicii universal acceptată, cu multă vreme înainte ca dezbaterile pe tema schimbărilor climatice să fie politizate.
"Lucrurile sunt cu adevărat simple - apa mai caldă din oceanul planetar produce încălzirea atmosferei, iar o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate. Deci, concluzionând, pe aceeși furtună, pe o planetă mai caldă, va aduce o cantitate mai mare de apă", a declarat pentru Time Gabriel Vecchi, profesor la Universitatea Princeton, conducătorul unei echipe de cercetare a fenomenelor meteorologice extreme.
Conform Administrației Naționale a Oceanului și Atmosferei (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA), temperatura apei oceanului în regiunea Atlanticului în care se formează uraganele a fost mai caldă cu 0,5 -1 °C decât media istorică înregistrată.
Aceste temperaturi mai ridicate au făcut ca uraganele să rețină și să transporte o cantitate mai mare de apă, pe care au deversat-o la întâlnirea cu solul.
"Pe măsura adunării mai multor date este din ce în ce mai clar că aceste valori din ce în ce mai ridicate ale cantității de precipitații nu pot fi explicate altfel decât prin modificări climatice. Noi, oamenii de știință ar trebui să convingem politicienii, care se pregătesc să ajute comunitatea să facă față uraganelor că pericolele vor crește din ce în ce mai mult", a declarat Sarah Kapnick, cercetător la NOAA ,