Ce se întâmplă în creierul tău atunci când râzi ?

20 Sep 2017 | scris de Alex Revenco
Ce se întâmplă în creierul tău atunci când râzi ?

Râsul poate fi catalogat ca un comportament bizar. De ce o facem și ce se întâmplă în corpul nostru atunci când avem o reacție de amuzament?

Din fericire, echipa de la Business Insider a făcut un videoclip în care a arătat ce fel de reacții au loc în corpul nostru atunci când râdem. De exemplu, cum știe creierul nostru că un lucru este amuzant? După cum explică reporterul științific Tanya Lewis, totul se datorează locului frontal al creierului nostru, care este responsabil pentru reacțiile noastre emoționale. Deci, în timp ce partea stângă este responsabilă pentru interpretarea cuvintelor unor glume, partea dreaptă determină dacă aceasta este o glumă amuzantă sau nu.

Cercetările au arătat, de asemenea, că sistemul limbic din centru creierului (cu  rol major în memorie, emoţii, și în elaborarea comportamentelor), care conține amigdala și hipocambul, este declanșat atunci când vedem sau auzim ceva amuzant. Această activitate stimulează în cele din urmă regiunea motorie a creierului să devină activă, ceea ce produce reacția fizică a râsului și expulzarea vocală a sunetului.

În medie, oamenii au această reacție de râs în jur de 17 ori pe zi și, din câte știm, suntem singurele specii de pe planetă care râd. Unele primate arată semne de râs atunci când sunt bătute, dar oamenii de știință nu sunt siguri dacă este asemănător cu râsul uman.

Partea cea mai interesantă este că râsul este benefic pentru tine. După cum explică videoclipul, cercetătorii de la Universitatea din Maryland din Statele Unite au legat râsul de sănătatea vaselor de sânge și se pare că reduce șansele unui atac de cord. Râsul crește ritmul cardiac și producerea anumitor anticorpi și întărește semnificativ sistemul imunitar.

Videoclipul de mai jos ilustrează biologia fascinantă a râsului

https://www.youtube.com/watch?v=TT_-8UDpHig

(playtech.ro)

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră