Adolescentul canadian a emis o teorie, conform căreia maiaşii au ales pentru a-şi construi oraşele locuri care corespund unor mari constelaţii. Folosind imaginile din satelit, furnizate de Agenţia Spaţială Canadiană, el a localizat cu Google Earth un oraş maiaş, numit K'aak Chi sau Gura de Foc. William a fost recompensat cu o medalie de merit de Agenţia Spaţială Canadiană pentru descoperirea şi teoria sa revoluţionară. Adolescentul îşi va prezenta concluziile la Brazil's International Science Fair din 2017, iar descoperirea sa va fi prezentată mai târziu într-o publicaţie ştiinţifică.
Când a fost întrebat cum a ajuns la o asemenea teorie, William a explicat: "Nu înţelegeam de ce maiaşii şi-au construit oraşele departe de râuri, la marginea unor câmpii şi în munţi. Trebuie să fi avut un alt motiv şi acesta ar putea fi venerarea unor stele, aşa că am verificat această ipoteză. Am fost foarte suprins şi încântat când mi-am dat seama că stelelor celor mai strălucitoare din constelaţii le corespund oraşe maiaşe".
Daniel De Lisle, de la Agenţia Spaţială Canadiană, a declarat pentru Le Journal de Montreal: "Ceea ce fascinează la proiectul lui William este profunzimea cercetării. Legând poziţia stelelor cu locaţia unui oraş pierdut şi folosirea imaginilor unui teritoriu foarte mic, luate din satelit, pentru identificarea rămăşiţelor îngropate sub vegetaţia densă, reprezintă un lucru excepţional!"
După analizarea a 22 de constelaţii maiaşe, William a descoperit că atunci când le corelezi cu harta, forma fiecărei constelaţii corespunde exact poziţiei celor 117 oraşe maiaşe. Prin analizarea celei de 23-a constelaţii, adolescentul a susţinut, conform teoriei sale, că un al 118-lea oraş maiaş este localizat într-o zonă îndepărtată a Peninsulei Yucatan din Mexic.
Dr. Armand LaRocque, de la Universitatea New Brunswick, a declarat că descoperirea unor structuri umane în jungla din Yucatan nu e un lucru uşor, dar prin folosirea imaginilor din satelit şi prelucrării lor digitale, aceste structuri vor fi identificate.