Zelensky își trimite mesajul direct la presă după ce FIFA i-ar fi refuzat difuzarea înainte de finala Cupei Mondiale

18 Dec 2022
Zelensky își trimite mesajul direct la presă după ce FIFA i-ar fi refuzat difuzarea înainte de finala Cupei Mondiale

Președintele ucrainean Zelensky a cerut să transmită un mesaj de pace înainte de începerea finalei Cupei Mondiale de duminică dar ar fi fost refuzat de FIFA. Acum, se pare că autoritățile ucrainene își intensifică eforturile pentru ca acest mesaj să fie auzit într-un fel sau altul, trimițând videoclipul presei mondiale, scrie radiodifuziunea belgiană RTBF

Potrivit sursei pe care s-a bazat CNN pentru a publica aceste informații, FIFA nu și-ar fi dat acordul pentru ca mesajul de pace al lui Zelensky sa fie difuzat înainte de finala. Oficial, FIFA nu a confirmat nimic.

Acum se pare că autoritățile ucrainene își intensifică eforturile pentru ca acest mesaj să fie auzit într-un fel sau altul, dacă nu pe stadionul din Qatar, atunci în presă. Prin intermediul rețelei sale diplomatice, Ucraina contactează mass-media pentru a le oferi difuzarea mesajului.

Un minut și 42 de secunde pentru a cere pace

În acest scurt videoclip de un minut și 42 de secunde, președintele Zelensky a abandonat hainele kaki pentru o ținută mai sportivă, un hanorac închis cu sloganul „Sunt ucrainean”. Pe un fundal negru ies la iveală contururile luminoase, albastre și galbene, ale Ucrainei.

În mesajul său, Volodimir Zelensky subliniază aspectele pozitive ale sportului și ale unei competiții precum Cupa Mondială FIFA, care „a dovedit de multe ori […] că diferite țări și naționalități diferite pot decide în mod corect cine este cel mai puternic”.

Este „ visul fiecărui tată […] să-și ducă fiul la un meci de fotbal”, explică  Zelensky, și „visul oricărei mame că fiul ei se întoarce din război”, adaugă el. Și pentru el, „în război”, „nu există campion”, „nu există remiză”.

Apoi face apel la toate națiunile să lucreze pentru pace. „Războiul trebuie să piardă și pacea trebuie să devină campioană”Și să le cere să sprijine Ucraina în eforturile sale pentru pace.

Exprimarea (sau încercarea de a se exprima) în timpul unui eveniment mondial: nu este o premieră pentru Volodymyr Zelenski.

Acest mesaj și această solicitare de a-l difuza înainte de finala Cupei Mondiale nu este chiar atât de surprinzător. Președintele Zelensky a apărut deja la evenimente mondiale pentru a se adresa participanților. Acesta a fost cazul, de exemplu, la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes în primăvara anului trecut .

Cu câteva săptămâni mai devreme, un discurs înregistrat fusese difuzat la Premiile Grammy, echivalentul premiilor Oscar pentru muzică.

În cele din urmă, într-un registru mai politic, Volodimir Zelensky a apărut de la distanță la G20 din Indonezia în aprilie anul trecut.

Pe de altă parte, FIFA, se pare că preferă să păstreze distanța față de orice discurs politic. Astfel dacă nu va exista o schimbare de plan, acest scurt videoclip al președintelui Zelensky destinat finalei Cupei Mondiale nu va fi difuzat în acest cadru.

Alte stiri din Sport

Ultima oră